Svima se preporučuje

Najbolja žitarica za ljudsko telo: Evo kako da je pravilno iskoristite u ishrani

Jednostavno, za sve je dobra, pozitivno utiče na rad većine organa u ljudskom telu, a i leči pregršt bolesti i oboljenja. Probajte, neće Vas puno koštati

Fitnes & Nutricija
11:35h Autor:
Najbolja žitarica za ljudsko telo: Evo kako da je pravilno iskoristite u ishrani
Foto: Shutterstock

Proso je zapravo veoma staro seme koje svoje poreklo vuče iz predela sa suvom klimom, odnosno iz Afrike i severne Kine, piše Cajeviza.com. Jedno od najstarijih arheoloških nalazišta gde je bio proso je jedna posuda sa rezancima od prosa, koja je stara 4000 godina, a pronađena je u Kini. Proso je vrsta žitarice koja je okruglasta, veoma sitna i ponegde malo spljoštena. Žuto-bele boje je i ima slatkast ukus. Zrno prosa je obavijeno ljuskom, koja mora da se odstrani pre konzumiranja.

Šta sve sadrži proso u sebi

Jedna je od retkih žitarica koja u sebi ne sadrži gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče i na gojenje i gojaznost uopšteno. Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B ali sadrži i gvožđe i vlakna. Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije i ostala zla koja prate njih teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima. Žitarica proso se veoma brzo vari i veoma dobro ga usvaja ljudski organizam. Od njega se uglavnom, ali ne stalno, prave kaše raznog tipa.

Štite kožu, čuvaju vid, ne goje: Ove semenke možete da jedete u neograničenoj količini!

foto: Shutterstock

Žitarica proso kao lek

Proso je vrsta namirnice koja se može koristiti u slanim jelima, ali i u dezertima. U zavisnosti kako se sprema, može biti mekano, ali i hrskavo. Ova žitarica u sebi sadrži karbohidrate, pa je zato dobar izbor hrane za dijabetičare. Neke vrste prosa su idealne i za držanje dijeta jer su bogate vlaknima, što je već gore navedeno.

Osnovni recepti za pripremu kaše od prosa: proso prvo isperite i ocedite, u srednji lonac ulijte dve i po čaše vode, a kada provri ubacite i jednu čašu prosa. To sve poklopite i kuvajte na slabijoj vatri 15ak minuta. Kada prođe tih 15 minuta, skinite sa vatre i pustite da odstoji još 20 minuta. U ovo možete da dodate i malo maslinovog ulja, kao i neke žačine koje volite. Ako želite malo mekšu kašu, potrebno je da dodate malo više vode i da kuvate 45 minuta do čitavih sat vremena. A ukoliko želite da bude hrskavije – istostirajte proso pre kuvanja. Možete da ga pržite u suvom tiganju oko 3 minuta. Posle dodajte vodu i poklopite proso. Kasnije, proso možete da dodajete i u razne salate, u povrće, a možete da ga spremite i sledeći dan za doručak sa mlekom, medom i cimetom.

Ukoliko želite da imate zdravo srce: žitarica proso je idealno rešenje za Vas. Sadrži mnogo magnezijuma, i samo jedna šolja prosa dnevno će poboljšati mnoge stvari u ljudskom organizmu, između ostalog i redovan rad srca. To su samo neki od razloga zašto bi trebalo proso ubaciti u svakodnevnu ishranu.

Žitarica proso smanjuje mogućnost napada astme i smanjuje pojavu migrena.

foto: Shutterstock

Za bubrege: jedna je od najboljih namirnica za čišćenje bubrega ali i za pojavu kamena ili peska u bubrezima. Kod urinarnih infekcija ima pozitivno dejstvo i pospešuje izbacivanje mokraće. Može se korisiti u obliku napitka ili u obliku kaše. 200 gr prosa koje je oprano stavite u veću teglu (zapremine 3 l) i u tu teglu stavite prokuvanu vodu do 2/3 tegle. Ostavite teglu da odstoji tokom noći. Ujutro će se stvoriti bleda tečnost, koja predstavlja savršen lek za bilo koji problem u vezi bubrega.

Proso za ishranu beba: proso je idealna zdrava hrana za Vaše novorođenče. Od nje napravite ukusne kaše koje će Vaša beba da doručkuje ili večera. Ima visoku energetsku vrednost, a kašu možete da pomešate sa nekim voćem ili povrćem po Vašem izboru.

Smanjuje rizik od astmne kod dece: pomoću istraživanja je dokazano da čitava zrna prosa smanjuju rizik od pojave astme kod dece. Rađena su razna istraživanja u vezi ishrane, i dokazano je da oni koji konzumiraju proso, u većini slučajeva nemaju simptome astme niti bilo kakvih naznaka u vezi nje.

Ovako se spremaju žitarice: Kako i koliko dugo kuvati pirinač, ječam i proso!

foto: Shutterstock

Ostale koristi žitarice proso

Proso je odlična namirnica i za vegetarijance, ali i za one koji to nisu. Gore je navedeno šta sve sadrži, a sada ćemo reći za šta je još dobra. Proso reguliše metabolizam i varenje hrane. Snižava krvni pristisak i reguliše rad srca. Dobar je kao lek protiv anemije. Ublažava otoke i zapaljenja. Pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma. Pruža zaštitu od prehlade, kijavice i bronhitisa. Jača nokte, čisti kožu i kosu. Ima pozitivno dejstvo kod intelektualnih sposobnosti, tj. poboljšava ih. Dobro utiče kod napetosti i protiv depresije. Čisti krv i obnavlja ćelije. Blagotvorno mu je dejstvo kod psihičkog napora. Čisti organizam. Smanjuje nivo holesterola u krvi.

Na kraju, ostaje nam da se zapitamo za šta to žitarica proso nije dobra?

Navedeno je nekoliko stvari za koje je ova lekovita alkalna žitarica veoma dobra. Ovo bi trebalo da bude sasvim dovoljno da se i Vi odlučite za proso. Jednostavno, za sve je dobra, pozitivno utiče na rad većine organa u ljudskom telu, a i leči pregršt bolesti i oboljenja. Probajte, neće Vas puno koštati. Sa prosom ćete izbeći mnogo recepata na gomilu lekova, koji na kraju krajeva ipak mogu više da Vam štete nego što će koristiti. Proso, nasuprot lekovima, dobro utiče na želudac i jetru, dok lekovi nikako nisu dobri.

Dobrobit slavskog žita na zdravlje: Kuvanu pšenicu žene moraju redovno da jedu, evo zbog čega!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs