7 puta nominovana za Nobela

Nemačka biohemičarka otkrila još 1955. godine: Ovako povećavate rizik od raka, a ove 2 namirnice su sigurna zaštita!

Kada živa tkiva odbace neku masnoću, telo mast izoluje i nastaje težak problem, objasnila je dr Budvig

Nutricija
Autor:
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dr Johana Budvig, nemačka biohemičarka, dug životni vek posvetila je proučavanju masti i ulja, pronašla idealnu kombinaciju za borbu protiv malignih bolesti.

 

"Nezdrava mast može da prouzrokuje tumore, a zdrava mast ih rastvara", napisala je dr Johana Budvig, nemačka biohemičarka i ekspert za masti i ulja.

 

"Otkriven je iznenađujuće veliki broj veza između fatalnih bolesti i metabolizma masti. Čvrste masti, koje nisu rastvorljive u vodi i ne mogu se povezati sa proteinima, nisu više u mogućnosti da cirkulišu kroz prefinjene kanale kapilara. Krv se zgušnjava i nastaju problemi sa cirkulacijom. Jedina supstanca koja ima karakteristike kancerogene ćelije jeste izolovana mast. Kada živa tkiva odbace neku masnoću, telo mast izoluje i nastaje težak problem, zato što se ovakve masti odlažu na mesta gde se pod normalnim uslovima nikad ne bi našle", smatra dr Budvig.


Masnoće su neophodne našem organizmu jer se njihovim razlaganjem oslobađa velika količina energije. Osim toga, povoljno deluju na rast, obnavljanje ćelija, funkcionisanjemozga i nerava, imuni sistem. Njihovo pozitivno dejstvo, međutim, ispoljava se samo ako se uzimaju prirodne masti i to ne u prekomernim količinama, jer mogu da dovedu do gojaznosti i oboljenja kardiovaskularnog sistema.

 

Dr Johana Budvig je rođena u Nemačkoj 1908. godine, a umrla je u Frojdenštatu 2003, u svojoj 94. godini. Studirala je farmaceutsku hemiju i fiziku i doktorirala u obe discipline. Od početka Drugog svetskog rata rukovodila je vojnom bolnicom sa 5.000 kreveta, a 1949. godine vratila se u Minster, u novoosnovani Nemački institut za istraživanje masnoća (Deutsches Institut für Fettforschung). Pošto u to vreme nije postojao način da se iz krvi testiraju lipidi, Johana Budvig je upotrebila radioaktivne izotope joda i kobalta u hromatografiji na papiru i uspela da analizira masti.

 

Sprečava rak, smanjuje krvni pritisak, poboljšava varenje: Evo zašto je ren najzdraviji koren na svetu!

foto: Shutterstock

Svojim otkrićem omogućila je svetskoj nauci merenje masnoća do jednog mikrograma. Prva je shvatila biohemijsku važnost esencijalnih masnih kiselina u procesu disanja (biološkoj oksidaciji) žive ćelije. Tokom pola veka uspešne pomoći hiljadama ljudi obolelim od raznih, pa i malignih bolesti, dr Budvig je svoje iskustvo pretočila u brojne knjige i brošure, između ostalih: Smrt tumora, Dijetetski kuvar sa biljnim proteinima, Rak: problem i rešenje, Oslobođeni kancera: vodič za nežno, netoksično isceljenje, u kojima je ukazivala na ključni značaj korišćenja masnih kiselina i poražavajuće rezultate upotrebe pogrešnih masti u ishrani.


Zbog svojih stavova nemačka biohemičarka je došla na udar moćnika prehrambene industrije, pa je narednih četrdeset godina protiv njih vodila pravne bitke koje je uspela da dobije u svoju korist. Ipak, to ju je iscrpljivalo i onemogućavalo u njenom daljem istraživanju.

 

Iako je bila sedam puta nominovana za Nobelovu nagradu od strane visokokvalifikovanih predlagača, nikada je nije dobila. Kada je pod pritiskom industrije morala da napusti Institut, počela je da studira medicinu 1955. godine (kada je već imala 47 godina), ali nije diplomirala, jer ju je majka deteta obolelog od sarkoma zamolila da pomogne u izlečenju.

 

10 zdravstvenih koristi koje pruža goveđi loj: Sprečava rak, daje energiju, skida kilograme!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Tada je bila optužena da po bolnici traži pacijente i odvlači ih od ustaljene prakse lečenja, što naravno studentu medicine nije dozvoljeno, pa je zbog pritiska napustila studije. Kasnije je ipak lečila i savetovala pacijente koji su joj se obraćali za pomoć. Najveći paradoks ležao je u tome što je najviše pacijenata dolazilo iz lekarske struke, od onih koji su je najviše napadali.

 

Gospođa Budvig je razvila i takozvana ELDI ulja (električno izdiferencirana ulja) koja su kombinacija lanenog ulja, ulja pšeničnih klica i eteričnih ulja. Ta se ulja primenjuju utrljavanjem u kožu ili stavljanjem obloga, kako bi se poboljšao efekat uljno-proteinske ishrane i pomoglo u lečenju kožnih bolesti. Pokazalo se da takvi oblozi pomažu i obolelima od artritisa.

 

"Uspela sam da dokažem da su proteinske supstance nađene u domaćem nemasnom siru u mogućnosti da biološki visoko nezasićeno laneno ulje rastvaraju u vodi", otkrila je jednom prilikom dr Johana. Ulje semena lana sadrži velike količine omega 3 esencijalne linoleinske masne kiseline, koja pomaže u obnavljanju membrane svake ćelije (kancerogene se zakače na membrane nezdravih ćelija).

 

Dakle, jedite beli sir i laneno ulje često i sigurni ste, prema njenoj teoriji.

 

Šta su kondilomi i kako se leče: Kod žena mogu da pređu u rak grlića materice!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...