Važno je da znate

Šta su kondilomi i kako se leče: Kod žena mogu da pređu u rak grlića materice!

Lečenje može da traje i do godinu dana

Medicina
Autor:
Šta su kondilomi i kako se leče: Kod žena mogu da pređu u rak grlića materice!
Foto: Shutterstock

Kondilomi su veoma neprijatni zbog teškog lečenja, gotovo nemogućnosti da se potpuno uklone, kao i mogućnosti da pređu u kancer.

Smatra se da osoba koja je jednom zaražena kondilomima nikada ne može potpuno da se oslobodi virusa, već samo posle lečenja gubi manifestacije istog. Dakle, virus je prisutan, ali celularna imunost mu ne dozvoljava da se ispolji u vidu bradavica.

Nalaze se najčešće u anogenitalnoj regiji, kod muškaraca na prepucijumu, frenulumu, sulcusu coronariusu penisa, na orificijumu uretre (otvor uretre) a kod homoseksualaca na penisu, anusu i donjem delu rektuma (dokle dospeva polni organ pri penetraciji). Kod žena se najčešće nalaze na zadnjem zidu vestibuluma vagine, velikim i malim usnama, perineumu, ređe u vagini i portio vaginalis uteri.

Preobražaj kondiloma u rak grlića materice najčešći je kod žena kojima ova bolest i zadaje najviše problema zbog teške pristupačnosti bradavica za lečenje, inficiranosti kanala kroz koji prolazi beba i činjenice da posto su kondilomi bezbolni dugo budu neprimećeni u dubini vagine.

Vagina i neprijatan miris: Zbog čega nastaje i kako ga se rešiti?

foto: Profimedia

Lečenje

Lečenje kondiloma je individualno. Može biti iscrpljujuće i dugotrajno, neretko uključuje hiruršku intervenciju, a može biti i kratko i bezazleno. Ako se bradavice nalaze na površini polnih organa i ako nisu veće od zrna graška moguće ih je lečiti tzv. krioterapijom, odnosno "spaljivanjem" tečnim azotom.

Ova metoda je bezbolna i ponavlja se na svaka 3-4 dana do nestanka bradavica kada se radi test sirćetnom kiselinom radi provere preostalih mikrolezija.

Nekada je dovoljno 2-3 puta otići na terapiju tečnim azotom i sve promene nestanu, a nekada lečenje potraje i do godinu dana, pa se savetuje apstinencija od svakog polnog kontakta tokom lečenja jer bilo koje trenje inficiranog mesta dovodi do rasipanja virusa.

40% žena ne menja gaćice svaki dan: Igrate se za 5 strašnih posledica!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs