Povedite računa

Gojite se preko noći, osećate umor: Evo šta se dešava sa vašim telom!

Za lažno debljanje zaduženo je šest faktora koje mnogi imaju

Fitnes & Nutricija
18:43h Autor:
Gojite se preko noći, osećate umor: Evo šta se dešava sa vašim telom!
Foto: Profimedia / Ilustracija

Zadržavanje viška vode u organizmu može da predstavlja zdravstveni problem, iako se ovaj slučaj često smatra debljanjem, što je pogrešno.

Ovo bi moglo biti šest rešenja za problem koji možemo da nazovemo i lažnim debljanjem.

1. Smanjite unos natrijuma

So deluje poput magneta na vodu u našem telu i tako je zadržava u organizmu u prevelikim količinama. Čak i ako mislite da ne prekoračujete preporučenu količinu natrijuma od 2.300 miligrama dnevno, možda se ipak varate. Našem telu treba 200 miligrama natrijuma da bi funkcionisalo. So se krije u jako puno namirnica, naročito u hrani koja se poslužuje u restoranima, jer je reč o jevtinom pojačivaču ukusa.

Nadalje, neki ljudi osetljiviji su na so od drugih. Kako biste znali da li ste među njima, napravite mali test: jedan sat nakon što ste pojeli obrok bogat natrijumom pogledajte svoje prste.

Ostavlja li vam prstenje tragove ili imate osećaj da su prsti natečeni?

Primetite li natečenost na prstima, to može biti znak da ste osetljivi na so.

Ovaj čaj topi masno tkivo: Uverite se sami zašto je kralj među receptima za mršavljenje!

2. Smanjite unos ugljenih hidrata

Kao i so, i ugljeni hidrati mogu uzrokovati zadržavanje viška vode u telu. Kada konzumirate ugljene hidrate, a ne koristite ih odmah za stvaranje energije, vaše telo pretvara ih u glikogen koji se sprema u mišiće za energiju.

Čisti glikogen čini oko jedan posto mišićne mase te oko 8 odsto jetrene mase. Sa svakim gramom glikogena koji se taloži na tim mestima dobijete i višak od oko 2,7 grama vode.

3. Pijte više vode

Kada konzumirate previše soli, telesne ćelije "popiju" (i zadrže), svaku kapljicu vode koju nađu u organizmu. Žedne ćelije prevare telo da misli da nije žedno, čak i kada je zapravo dehidrirano. Stoga, ako mislite da ste preterali sa soli u jelu, svakako popijte više vode nego inače.

Osim toga, ako ne pijete dovoljno vode, telo će zadržati vodu koja je već u telu kako bi sprečilo ozbiljnu dehidraciju. Jedna studija takođe je dokazala da konzumiranje pola litre vode pre jela podstiče mršavljenje.

Mislili ste da je maslinovo ulje dobro za mršavljenje: Evo dokaza da grešite!

4. Uzmite magnezijum kao dodatak ishrani

Jeste li znali da na prvi dan menstruacije žena zadržava najviše vode u telu? Kako ciklus ide dalje, hormoni koji kontrolišu zadržavanje vode vrate se u normalu. Brojka na vagi tada može biti obeshrabrujuća, ali to je zapravo mera mnogih stvari koje se događaju u telu, ne samo telesne težine. Mlađe žene pogotovo se mogu osećati naduto pre i tokom menstruacije.

Kod smanjivanja osećaja nadutosti uzrokovanog hormonima pomoći može magnezijum kao dodatak ishrani. Studija objavljena u časopisu Journal of Women’s Health ustanovila je da uzimanje magnezijuma od 200 miligrama tokom menstruacije može smanjiti oticanje, nadutost i dobijanje na kilaži.

5. Konzumirajte više kalijuma

Razmišljajte o kalijumu kao o "yinu" za natrijumov "yang". Istraživanje objavljeno u American Journal of Kidney Disease povezalo je konzumiranje većih količina kalijuma s manjom količinom natrijuma u bubrezima, a time i s manjim zadržavanjem vode u telu i nižim krvnim pritiskom.

Dnevna je preporuka 4,7 grama kalijuma dnevno. Osim što ćete izgubiti nešto kalorija (oko 100 kalorija u 20 minuta za osobu od 70 kilograma), više hodanja u svakodnevnom životu pomoći će i da se lakše rešite viška vode.

Izbegavajte predugo sedeti ili stajati na istom mestu, jer telo tada takođe više zadržava vodu. Radite li sedeći posao, pokušajte svakih sat vremena prošetati barem pet minuta.

Višak kilograma skinite na prirodan način: Savet za brzo i efikasno mršavljenje!

6. Vežbajte

Što je vežbanje intenzivnije, to će višak vode lakše odlaziti iz tela. Ne samo da ćete fizičkom aktivnošću visokog intenziteta sagoreti više glikogena, već ćete pokrenuti i limfne čvorove. Umerena do energična aktivnost stimuliše krvotok i limfnu tečnost koji pomažu u uklanjanju viška vode iz ekstremiteta. Jedete masno, a kilogrami samo padaju: Ova dijeta će vam se svideti više nego bilo koja druga!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs