Da li ste znali?

Ovde ljudi bez problema žive preko 80 godina: Imaju dobru ishranu i odličan zdravstveni sistem! FOTO

Llista od 13 zemalja gde je očekivani životni vek najduži
Zanimljivosti 20.06.2017. - 12:39h Autor: punkufer.hr
Foto: Profimedia

Svetski ekonomski forum nedavno je objavio svoje istraživanje u kojim zemljama je očekivani životni vek najduži. I nije neko iznenađenje da se najduže živi u razvijenijim zemljama, gde je bolji zdravstveni sistem, ali i kvalitetnija ishrana.

 

U nekim zemljama, uprkos tome, očekivani životni vek je kraći, zbog porasta mentalnih problema i samoubistava. Evo liste 13 zemalja gde je očekivani životni vek najduži.

 

13. Švedska - 82 godine. Dobar kvalitet vode doprinosi dužem životnom veku.

 

12. Island - 82.1 godina. Prema nutricionistima, na čitavom svetu, Islanđani se hrane najbolje. Njihova ishrana smanjuje rizik od dijabetesa i probleme sa srcem.

 

11. Južna Koreja - 82.2 godine. Poboljšanje u privredi dovelo je i do povećanja očekivane životne dobi, no zagađenje je još uvek veliki problem u ovoj zemlji.

 

10. Luksemburg - 82.2 godine. Ova zemlja, u poređenju s ostatkom Evrope, ima mali broj stanovnika, a visok BDP. To znači dobru ishranu i odličan zdravstveni sistem.

 

Najbolje alkalne namirnice protiv kiselosti organizma: Sprečavaju gojenje, rak i infarkt!

 

Luksemburg, foto: Thinkstock
Luksemburg, foto: Thinkstock

 

9. Izrael - 82.2 godine. Muškarci u Izraelu, u poređenju s ostalim zemljama, žive najduže na svetu. Je li to uprkos ili zahvaljujući obaveznoj vojnoj službi?

 

8. Australija - 82.3 godine. Zdraviji način života i poboljšana zdravstvena zaštita povećala je i očekivanu životnu dob.

 

7. Francuska - 82.4 godine. Francuska ima jednu od najnižih stopa gojaznosti, što doprinosi i dugom životu.

 

Srbi sve češće letuju ovde: Mesto gde duša i telo nalaze mir! (FOTO)

 

Kolmar, Francuska, foto: Thinkstock
Kolmar, Francuska, foto: Thinkstock

6. Singapur - 82.6 godina. U poslednjih 30 godina povećala se očekivana životna dob, zahvaljujući visokim nivoima preventive i poboljšanja u zdravstvu.

 

5. Italija - 82.7 godina. U Italiji gotovo nema siromaštva, a ekonomski faktor znači da većina populacije može jesti svežu i zdravu hranu, što je obično luksuz za siromašne.

 

Srpski gradić sa najviše jezera: Ovde ćete se provesti lepše nego u Veneciji! (FOTO)

 

Italija, foto: Thinkstock
Italija, foto: Thinkstock

 

4. Švajcarska - 82.8 godina. Kao i u većini zemalja na ovom spisku, dobra ishrana i zdravstvo glavni su faktori dugog života. Najstarija žena u Švajcarskoj bila je Rosa Rein, rođena 1897, a umrla 2010.

 

3. Španija - 83.1 godina. Mediteranska ishrana. Sveže povrće, riba, maslinovo ulje i orašasti plodovi zaslužni su za dug život Španaca.

 

Deca Himbe sami biraju svoje roditelje: Ovo je pleme sa najlepšim ljudima na planeti! (FOTO)

 

Španija, foto: Thinkstock
Španija, foto: Thinkstock

2. Japan - 83.6 godina. Japan je pre tri godine pao na drugo mesto zbog rastućeg broja samoubistava ženske populacije. Očekivana životna dob i dalje je visoka zbog zdrave ishrane.

 

1. Hong Kong - 84 godine. Tai chi pomaže ljudima u Kini da ostanu aktivni i u dubokoj starosti. Hrana spremana na pari i ispijanje čaja, takođe, smestila je Hong Kong na prvo mesto ove liste.

 

Sjaj i luksuz Monaka: Evo zašto je Novak Đoković izabrao baš ovu kneževinu za život! (FOTO)

 

Japan, foto: Thinkstock
Japan, foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs