Al dente testenina s osvežavajućim i ukusnim sosom na bazi sira, pinjola i bosiljka savršena je kombinacija za vruće letnje dane. Najbolje od svega je što se sos pesto đenoveze ne kuva, već ga je moguće samleti u blenderu za manje od pet minuta. Ovaj tip sosa danas se jede u celom svetu, ali potiče, kako mu ime govori iz severne italijanske regije Ligurije, odnosno iz njenog glavnog grada – Đenove. Kao što Bolonja ima svoj tradicionalni recept za sos bolonjez, tako i Đenova s ponosom ističe onaj za pesto đenoveze. Štaviše, Gospodarska komora u Đenovi objavila je tačan recept za aromatični sos koji ima tačno 7 sastojaka.
Pasta karbonara: Najbrže se sprema, nema tog ko je ne voli! (RECEPT)
U "pravom“ pestu đenoveze sosu mora se naći ligurijski listići svežeg bosiljka, mediteranski pinjoli, beli luk iz Vesalika, ligurijsko ekstra devičansko maslinovo ulje, krupna morska so i dva tipa sira – parmezan i Pekorino sa Sardinije. Sastojci se tradicionalno sjedinjuju u tiganju, ali zbog uštede vremena i snage, mnogi ga danas pripremaju u blenderu.
Testenina s pestom može se naći u svakom ligurijskom restoranu, a na jelovniku obično budu ponuđeni treneti (testenina slična špagetima), trofie (testenina slična debljim kratkim rezancima) ili korzetti (diskovi od testa veličine kovanica). Ipak, mnoge će iznenaditi da se u ligurskoj tradiciji testenini pridružuje i kuvani krompir kao i boranija. Krompir, testenina i boranija kuvaju se u jednom loncu, a na kraju samo promešaju s pestom, i završe s nešto narendanog parmezana. Takvo jelo Italijani zovu pasta "alla ligure con patate e fagiolini", ili "pesto avvantaggiato". Recept za pesto đenoveze:
- 4 šake svežih listića bosiljka
- 30 grama pinjola
- 50 grama parmezana
- 30 grama sira Pekorino
- 2 čena belog luka
- morska so po želji
- ekstra devičansko maslinovo ulje po potrebi
Priprema u blenderu: Stavite sve sastojke u blender i uključite dok ne dobijete sos.
Prijatno!