sAVETI

Mogu li tablete za kontracepciju da izazovu sterilitet: Žene, ovo je prava i jedina istina!


Kako zaista telo reaguje na prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula? Šta da radite ako ne možete da zatrudnite?

Medicina
20:31h Autor:
Mogu li tablete za kontracepciju da izazovu sterilitet: Žene, ovo je prava i jedina istina!
Foto: Profimedia / Ilustracija

Mnoge žene godinama koriste kontraceptivne pilule, a prestaju sa njihovom upotrebom tek kada se odluče za trudnoću. Međutim, uvek ostaje nedoumica i večito pitanje: "Da li će mi ciklus biti redovan i posle tableta?" Ili "Da li moram da sačekam da mi se hormoni stabilizuju pre nego pokušam da zatrudnim?"

Kako zaista telo reaguje na prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula? Šta da radite ako ne možete da zatrudnite?

Evo šta morate da znate:

Ako vas brine da li ćete moći da zatrudnite, odahnite - moći ćete!

"Pilule za kontracepciju na mnoge načine pospešuju plodnost," kaže Laura Strejčer, ginekolog i profesor na Nortvestern Univerzitetu.

Evo šta menstruacija govori o vašem zdravlju: Ako primetite ove simptome, javite se lekaru obavezno!

"Na primer, kontraceptivne pilule će vašem telu dati pravu meru estrogena i progesterona, te neće doći do nagomilavanja a samim tim će se jajnici odmoriti. Sindrom policističnih jajnika,endometrioza i druga stanja koja utiču na plodnost, povući će se potpuno upravo zbog ovih pilula, " dodaje Laura.

Negativna strana pilula za kontracepciju je ta što mogu da sakriju pravi problem zbog kojeg ne dolazi do željene trudnoće.

"Većina žena kontraceptivne pilule koriste kako bi regulisale hormonski disbalans ili kako bi regulisale menstrualni ciklus. Ti faktori uveliko utiču na sterilitet nego same tablete za kontracepciju.

Zato kada žena planira trudnoću, lekar bi odmah trebalo da je pita kakav je imala menstrualni ciklus pre pilula za kontracepciju. Ukoliko je ciklus bio neredovan pre pilula, verovatno će biti isti i nakon prestanka uzimanja ovih tableta," navodi Laura Strejčer.

"Ukoliko želite da zatrudnite, ne morate da čekate da vam se telo "očisti" od hormona koje ste uneli sa kontraceptivnim pilulama. Međutim, savet lekara je da sačekate par meseci da vam se menstruacija ustabili kako biste znali kada su vam tačno plodni, a kad neplodni dani," savetuje Alisa Dvek, autor knjige " The Complete A to Z for Your V".

10 godina pila tablete za kontracepciju, bez dana pauze: Kad sam konačno prestala, evo šta mi se desilo!

Jedini put kada pilule za kontracepciju mogu da naruše planiranu trudnoću jeste indirektno. Naime dosta žena se opusti pa pored pilula ne koriste kondome koji jedini štite od polno prenosivih bolesti. Često se tako zaraze hlamidijom koja, kada se ne leči, izaziva sterilitet.

Pilula za dan posle može kratkoročno da uzburka hormone kod žene što ginekolozima koji pokušavaju da izleče sterilitet kod žena može da poštalje pogrešnu sliku stanja njenog organizma. Ova pilula se može koristiti bez posledica, ali ne uvek i ne stalno.

Razlog zašto mnoge žene smatraju da su pilule za kontracepciju krivac njihovog steriliteta je taj što su se kasno odlučile za planiranje trudnoće. Sa 32 godine telo je još u dobroj kondiciji i spremo za rađanje, ali slika se drastično menja kada žena napuni 35 godina, a pogotovo kada uđe u četrdesetu. Ako se upravo tada "skinula" sa kontraceptivnih pilula i ne može da zatrudni odmah, nisu krive pilule već godine.

Ovo su uzročnici rane menopauze: Sprečite starenje organizma na vreme!

Na kraju krajeva, ukoliko imate bilo kakve nedoumice vezano za sterilitet ili kontrolu rađanja, najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarima. Ako ste prestali da koristite pilule nekoliko meseci a još niste zatrudneli, to ne znači da ste sterilni.

Bitno je da odete na kontrolu kod svog lekara i obrazložite zašto ste prvenstveno i počeli sa kontraceptivnim pilulama. Pregledom ćete rešiti mnoge nedoumice i svoje telo dovesti u pravi ritam.

Zašto nemate želju za seksom: 4 glavna uzroka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs