Zdravlje

Ovoliko vremena je potrebno da žena zatrudni: 6 saveta koji ubrzavaju stvari!

Kako godine prolaze tako se smanjuju šanse za začećem. Međutim, svaka žena je posebna pa tako i njeno telo različito reaguje

Trudnoća
10:42h Autor:
Ovoliko vremena je potrebno da žena zatrudni: 6 saveta koji ubrzavaju stvari!
Foto: Shutterstock

Vreme koje je potrebno da žena zatrudni zavisi od mnogo faktora, kao što su njene godine, zdravstveno stanje, stil života, ishrana, posao kojim se bavi, koliko često ima seksualne odnose…

Kada su Marija Đokić i njen suprug rešili da osnuju porodicu ona je imala 32 godine. Posle pet meseci bezuspešnih pokušaja počela je da očajava. Ponekad joj se člinilo da su sve žene oko nje trudne, gledala je kako se njihovi stomaci zaokrugljuju…

"Bila sam očajna i mislila sam da nikada nećemo uspeti", kaže Marija.

Posle godinu dana ona još uvek nije bila trudna i sa suprugom je počela da razmatra preglede i testiranja plodnosti. Baš tih dana je ponovo uradila test i na njemu su se pojavile dve magične roze linije. Njenoj sreći nije bilo kraja.

"Laknulo mi je što je ipak sve u redu i bila sam neizmerno srećna što ćemo napokon imati bebu. Shvatila sam da je meni samo trebalo više vremena da zatrudnim”, priča Marija.

Iako možda očekujete jednostavan odgovor sa eventualnom formulom koja predviđa vreme začeća, moramo vas razočarati. Vreme koje je potrebno da zatrudnite zavisi od mnogo faktora, kao što su vaše godine, zdravstveno stanje, stil života, ishrana, posao kojim se bavite, koliko često imate seksualne odnose…

Korisno znati: Kada je trudnoća visokorizična?

foto: Shutterstock

Kad žena najlakše zatrudni?

Samo šest dana tokom svakog ciklusa (period plodnih dana) postoji mogućnost za trudnoću, i to – pet dana pre i tokom ovulacije, kao i dan nakon ovulacije. To je zbog toga što spermatozoidi mogu da prežive u ženinom telu 5 dana, a jajna ćelija živi svega 12 do 24 sata.

Dakle, ključni podatak koji treba da saznate jeste kada kod vas nastupa ovulacija.

Menstrualni ciklus kod žene obično traje 28 dana (u opsegu od 24 do 35 dana) i to je period od početka jednog krvarenja do početka drugog. On se može podeliti na dva dela – pre ovulacije (folikularna faza) i posle ovulacije (lutealna faza). Plodni dani počinju već u drugoj četvrtini i traju negde do polovine menstrualnog ciklusa.

Kako kazuju statistički podaci 75-84% žena će ostati u drugom stanju u prvih godinu dana pokušaja, a do kraja druge godine 92% parova će ostvariti svoj cilj.

Trudna već prvog meseca

Neke žene ostanu trudne veoma brzo, zapravo jedna od tri žene koje imaju redovan seks (svaka 2-3 dana) će ostati u drugom stanju u roku od mesec dana. Dakle, ako se i dalje pitate da li može da se zatrudni prvog meseca pokušavanja, odgovor je DA.

Uz prave uslove i pravi tajming, možete ostati u drugom stanju već pri prvom nezaštićenom odnosu.

Sve majke saglasne: 7 razloga zašto je prva trudnoća najbolja!

foto: Profimedia

Zbog čega žena ne može da zatrudni?

Mnoge žene odlučuju da rode decu u kasnijim godinama iz raznih razloga, kao što su finansijska stabilnost ili izbor partnera sa kojim će dete odgajati.

Ipak, znajte da su godine značajan faktor kada je začeće u pitanju. Između 25. i 35. godine žene koje praktikuju redovan, nezaštićeni seks imaju oko 20% šansi da ostanu u drugom stanju svakog ciklusa.

Posle 35. rođendana taj procenat se smanjuje. Već sa 40 godina on iznosi samo 8%, a sa 42 godine šansa da ostanete trudni svakog meseca uz redovne nezaštićene seksualne odnose iznosi samo 2 – 4%.

Ako želite da zatrudnite, a imate manje od 35 godina i niste uspeli u ovome u roku od godinu dana, preporučuje se da posetite doktora specijalistu. Ako znate da imate određene ginekološke probleme, poput endometrioze ili sindroma policističnih jajnika, ili više od 35 godina (čak iako imate redovan ciklus), trebalo bi da potražite pomoć doktora posle šest meseci nezaštićenih odnosa.

Doktori će vas i parntera provesti kroz preglede i testiranja kako bi stekli uvid u vaše reproduktivno zdravlje i predložili odgovarajuću terapiju ukoliko je potrebna.

Dakle, ako žena ne ostane u drugom stanju u očekivanom vremenu, moguće je da je samo u pitanju vreme (kako neki ljudi kažu "svaka beba bira kada će se roditi"), a možda je u pitanju simptom ženske ili muške neplodnosti (neplodnost približno u istoj meri pogađa i mušku i žensku populaciju).

Kada pominjemo pojam neplodnosti, većina uzroka se može rešiti adekvatnom terapijom ili manjim medicinskim intervencijama, pa je potrebno da se zajedno sa partnerom obratite stručnjaku ako sumnjate da ovi razlozi ne dovode do trudnoće.

Rizična trudnoća: Četrdesete nisu pogodne za rađanje!

foto: Profimedia

Kako brzo zatrudneti?

Da biste pozitivno uticali na plodnost ponekad je dovoljno da unesete manje promene u svoj stil života. Na primer, ukoliko ste pušač, znajte da ako sada prestanete da pušite, u velikoj meri povećavate šanse za bržim začećem.

Šta još možete učiniti kako bi ubrzali začeće i uticali na njegovu uspešnost?

Držite se ovih 6 saveta:

1. Održavajte zdravu telesnu težinu. Prema studijama žene čiji indeks telesne mase (BMI) prelazi 25 imaju nešto manje šanse za začeće. Ovo je slučaj i sa izraženim manjkom težine, pa tako žene kod kojih je BMI ispod 18,5 takođe mogu duže čekati na trudnoću.

2. Budite fizički aktivni – šta god da vama ovo znači, bilo da je šetnja, plivanje, fitnes, joga… Ipak imajte na umu da umerena fizička aktivnost pozitivno utiče na začeće, dok previše intenzivno svakodnevno vežbanje može imati suprotan efekat.

3. Hranite se zdravo. Izbalansirana ishrana bogata nutrijentima, odnosno mineralima i vitaminima održava vitalnost vašeg organizma i njegovo pravilno funkcionisanje, što utiče i na reproduktivne organe. Dakle, konzumirajte namirnice iz svih 5 grupa u odgovarajućoj ravnoteži.

Trudnoća i tradicija: Neobični običaji širom sveta!

4. Ne preterujte sa kafom. Preteran unos kofeina, odnosno količine veće od 200mg na dan nepovoljno utiču na začeće.

5. Izbegavajte alkohol i psihoaktivne supstance. Jedna čaša vina dnevno verovatno neće imati štetan uticaj, ali veće količine se ne preporučuju tokom pokušaja začeća.

6. Klonite se stresa i stresnih situacija. Vaše emotivno stanje itekako ima uticaja na funkcionisanje svih telesnih procesa, pa se trudite koliko je moguće da u svakodnevnim izazovima održite mir i staloženost.

Tate, poslušajte ove savete: Uz pomoć ovih 10 koraka bićete suprug iz snova!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs