Savet lekara

Rizična trudnoća: Četrdesete nisu pogodne za rađanje!

Sve češće su trudnoće u četrdesetim godinama, ali doktori skreću pažnju na veliki rizik koje one nose
Trudnoća
19:56h Autor:
Rizična trudnoća: Četrdesete nisu pogodne za rađanje!
Foto: Shutterstock

Iako je broj trudnoća u četrdesetim u poslednjih nekoliko godina porastao, stručnjaci upozoravaju da one nose i određeni rizik za zdravlje majke i deteta. Jajašca nisu više toliko zdrava kao u dvadesetim, pa žene što su starije sve teže ostaju trudne, a trudnoća im postaje sve napornija, piše Redbook.

Šanse od prirodne trudnoće manje su do pet posto

Žene u 40-im imaju manje od pet posto šanse da će zatrudneti prirodnim putem. Šanse su ipak veće sa veštačkom oplodnjom i kreću se od šest do 10 odsto, potvrdila je studija Američkog društva za reproduktivnu medicinu.

Kvalitet jajašca se smanjuje sa godinama

U 40-im se kvaliteta jajašca smanjuje, pa tek 25 odsto žena uspe da začne bez donorskih jajašca mlađih žena. Sa ulaskom u 43. godinu života šanse padaju na 10 odsto, a s 44. godine na 1,6 odsto. Iako neke žene mogu da zatrudne i sa vlastitim jajašcima, to nije uobičajno posebno ako je u pitanju umetna oplodnja, tvrde ginekolozi.

Zdrava telesna težina smanjuje rizik od carskog reza

Zdrava telesna težina igra veliku ulogu u trudnoći. Istraživanja na 53.000 žena potvrdila su da žene u 40-ima koje paze na liniju imaju manji rizik od carskog reza, prevremeni porođaj, niske telesne težine kod deteta i gestacijskog dijabetesa karakterističnog za trudnoću.

Veći je rizik od pobačaja

S godinama jajašca postaju sve manje kvalitetna i veći je rizik od genetičkih malformacija koje onemogućuju održavanje trudnoće i rast fetusa. To povećava rizik od pobačaja, a sa starenjem su brojke sve nepovoljnije. Stopa pobačaja kod 40-godišnjakinja koje su bile na veštačkoj oplodnji iznosi 24 odsto, kod 43-godišnjakinja 38 odsto, a kod 44-godišnjakinja 54 odsto, potvrdilo je istraživanje američkog Univerziteta Harvard.

Što je otac stariji, veći je i rizik od autizma

Osim godišta majke, značajna je i starost oca. Kvalitet sperme se smanjuje, pa što je otac stariji to je rizik od autizma i šizofrenije kod deteta veći, potvrdile su studije.

Treba početi na vreme

Sa veštačkom oplodnjom u 40-ima je najbolje početi tek nakon šest meseci pokušavanja, savetuju ginekolozi. Ali samo ako je menstrualni ciklus redovan, a ako nije preporučuje se da se pomoć lekara zatraži što pre. Nakon toga se rade temeljne pretrage i lečenje se prilagođava svakom pojedincu, no to ne garantuje uspeh.

Jajašce treba biti zdravo

Pre veštačke oplodnje jajašca se testiraju i bira se ono najzdravije kako bi se povećala šansa za trudnoću. Moderna tehnologija povećala je te šanse kod starijih žena, ali to i dalje ne znači da će uspeti iz prvog pokušaja, upozoravaju stručnjaci.

Spoljašnji izgled nije merilo starosti

Izgled nije merilo za trudnoću, važnija su životna starost majke i genetički materijal jajašaca. Njihovom kvalitetu mogu da doprinesu neki sastojci kao koenzim Q10, ali o tome prvo treba da se posavetuje sa doktorom.

Porođaj kod kuće se ne preporučuje trudnicama u 40-im

Što su trudnice starije to je i rizik od komplikacija na porođaju veći. Naročito su opasni dijabetes i visok krvni pritisak pa se u takvim situacijama ne preporučuje porođaj kod kuće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs