Saznajte

Nekoliko trikova da u domu bude toplije: Smanjite račune!

Alu-foliju stavite iza radijatora, odmaknite nameštaj od grejnog tela i zatvarajte vrata za sobom, tepisi znatno doprinose grejanju stana
Enterijer
21:24h
Nekoliko trikova da u domu bude toplije: Smanjite račune!
Foto: Shutterstok

Jedna od najvećih stavki u kućnom budžetu tokom zimskim mesecima svakako je račun za grejanje, naročito ako se grejete na struju ili gas. Pretpostavljamo da, iz finansijskih razloga, verovatno štedite na svemu, ali to ne znači da u sopstvenom domu mora da vam bude hladno.

Da biste uspešno uštedeli na računima za grejanje, poslužite se ovim jednostavnim trikovima.1. Zatvarajte sobe koje ne koristiteAko zatvarate vrata za sobom, to neće sprečiti samo gubitak toplote iz zagrejanih prostorija već i zagrevanje onih koje ne koristite, pa će duže vreme biti toplo tamo gde boravite.

3. Zimska posteljinaZamenom tanje posteljine debljom takođe ćete uštedeti na grejanju. Ako ste ispod toplog pokrivača, manje ćete grejati spavaću sobu. Osim toga, mnogo je zdravije spavati u hladnoj prostoriji.4. Iskoristite staru ćebadAko vam prozori ili vrata ne dihtuju baš najbolje, zarolajte staro ćebe ili veći peškir i stavite ga na mesto gde duva. Tako će hladnoća manje ulaziti u prostoriju.5. Pokrijte podoveTepisi nisu važni samo zbog uređenja enterijera i estetike, već i zbog zadržavanja toplote. Prilikom grejanja stambenog prostora oko 10 odsto toplote odlazi na podove, zato tepisi imaju veoma važnu ulogu u zadržavanju toplote u sobi.6. Ovlaživač vazduhaTrebalo bi da koristite ovlaživače vazduha jer zahvaljujući njima vazduh u domu neće biti suv, a prostorija će biti bar malo toplija.

7. Održavajte kuću

Dvostruku korist imaćete od kuvanja i čišćenja kuće, savetuju stručnjaci. Čim nešto radite, logično, biće vam i toplije.8. FolijaObična aluminijumska folija može biti od velike pomoći. Ako je stavite iza radijatora, odbijaće toplotu ka unutrašnjosti prostorije. Budući da je iza radijatora, neće se videti, pa time nećete narušiti izgled prostorije.9. Topla pomagalaKad se uveče umirite, može se desiti da vam bude hladnije, ali i tome možete doskočiti. Dok gledate TV, pokrijte se ćebetom i uživajte u šoljici čaja ili mleka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs