Epidemija

Lečenje alergije je jednostavno: Srpski pedijatri savetuju da uradite ovo!

Današnja deca imaju sve više alergija, boluju od astme, ekcema, intolerancije na određenu hranu, kao i od polenske groznice

Medicina 01.11.2018. - 21:48h Autor: Zelena učionica
Foto: Profimedia

Držanje psa u kući, ljubljenje, konzumiranje hrane koja je ispala na pod… neka su od rešenja kako se boriti protiv alergija!

 

Zvuči vam kao da smo nešto pogrešili? Nismo. Evo šta kažu stručnjaci o tome zašto su alergije u tolikom porastu da čak imaju i razmere epidemije i šta ih danas najviše izaziva.

 

Stručnjaci upozoravaju da je savremeno društvo postalo toliko opterećeno čistoćom, da više ne dolazimo u kontakt sa stvarima koje su ključne za dobro funkcionisanje našeg imunog sistema.

 

Ruski pedijatar razbio veliki mit o zdravlju dece: Ne leče ih tablete, već samo ovo!

 

Alegijske bolesti poprimile su kod nas epidemijske razmere. Današnja deca imaju sve više alergija, boluju od astme, ekcema, intolerancije na određenu hranu, kao i od polenske groznice.

 

Svake godine povećava se broj osoba koji imaju ove probleme, a stručnjaci tvrde da će do 2021. skoro svako dete već od rođenja imati ovaj problem.

 

Dr Gorana Isailović, alergolog i dermatovenerolog tvrdi da je moderno doba, preterana čistoća i život pod staklenim zvonom doprineo razvoju sve većeg broja obolelih.

 

"Današnja deca se slobodno ne igraju u prirodi, a roditelji su postali opsednuti čistoćom, da deca više uopšte ne dolaze u kontakt sa mikrobima vrlo bitnim za njihov imunološki sistem. Čistoća jeste pola zdravlja, ali je nečistoća ona druga polovina zdravlja," ističe dr Isailović.


Pedijatar napravio pometnju: U zemlji gde su deca ženski posao ničeg svetlog nema u budućnosti!

Kupite psa!

 

Ona je jedna od onih lekara koja roditeljima dece sa ekcemom preporučuje da kupe psa, kako dete u kasnijem životnom dobu ne bi dobilo astmu.

 

"Do sada sam imala 70 dece, koji su na ovaj način uspešno lečena. Izloženost kućnim ljubimcima već od rane dobi (do treće godine ima smisla) smanjuje rizik pojave alergija kod dece. Pogotovu ako rastu uz psa, deca su izložena prljavštini i bakterijama u ranom životu što im stvara rani imunitet. Deca su na početku života sve manje izložena bakterijama što je dovelo do prave eksplozije nastanka alergija. Mešavina dobrih bakterija u crevima dece smanjuje rizik nastanka tih bolesti," objašnjava dr Isailović.

 

Plastika, mobilni telefoni i Wi-Fi okidači?!

 

Sa druge strane prof. dr Branimir Nestorović, alergolog iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj smatra da su se pojavili potpuno neobični okidači za alergijske reakcije.

 

On je za “Novosti” rekao da tokom višedecenijskog staža, nikada se kao sada nije susretao s toliko teškim ekcemima, astmama koje se ispoljavaju u sve problematičnijem obliku.
Da li deca treba da budu vegetarijanci? Biljne masti su jedno, dok su životinjske masti nešto sasvim drugo!

 

"Recimo, plastična ambalaža ima estrogenska svojstva, a estrogeni su hormoni koji favorizuju nastajanje alergijske reakcije. Brza hrana izuzetno utiče na nastanak alergijskih bolesti, kao i pušenje. Malo se govori i o tome da na nastanak alergije kod nekih ljudi utiču razna zračenja – mobilnih telefona, bežičnog interneta… ", upozorava Nestorović.

 

Ranije se smatralo da su alergični samo oni koji imaju nekog srodnika sa ovim problemom. Najnovija istraživanja, međutim, pokazuju da alergiju dobijaju i oni koji nemaju genetsku predispoziciju za to, što je pokrenulo genetičare da najnovijim metodama ustanove odakle zaista potiče ovaj problem.

 

Sirotinja ne dobija astmu

 

"Samo srednja i viša klasa imaju alergijske bolesti i astmu," tvrdi profesor Nestorović.

 

"Sirotinja nema priliku da dobije astmu. Istraživanja su pokazala da tamo gde ima parazita i gde vladaju loši higijenski uslovi nema alergije, dijabetesa i autoimunih bolesti. Praktično nijedne bolesti od koje boluje savremeno čovečanstvo u siromašnim zemljama nema. Oni imaju druge bolesti. Ova teorija je jasno pokazala da ne treba biti previše čist i da treba decu pustiti da se malo prljaju, jer tako jačaju imunitet," savetuje doktor.

 

Pomozite mališanima: Najbolji način da izlečite strahove kod svoje dece!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs