Obavezno pročitajte

Ishrana za ljude sa hipotireozom: Osobe sa smanjenom funkcijom štitne žlezde treba ovo da jedu!

U ishrani osoba sa smanjenom funkcijom štitne žlezde veoma je važno da se u organizam unosi dovoljno aminokiseline tirozin

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ishrana za ljude sa hipotireozom: Osobe sa smanjenom funkcijom štitne žlezde treba ovo da jedu!
Foto: Shutterstock

Ako je nekada hipotireozu i izazivao nedostatak joda, to odavno nije slučaj, jer se kuhinjska so sada obavezno jodira i svako ko unosi dovoljno ove soli, unosi i dovoljno joda.

Nedostatak joda kao uzrok smanjenog rada štitaste žlezde sada se beleži veoma retko i dešava se uglavnom u slučajevima kada se iz ishrane izbaci kuhinjska so a istovremeno se ne jede riba i morski plodovi, kao namirnice koje su najbogatije ovim mineralom.

U ishrani osoba sa smanjenom funkcijom štitne žlezde veoma je važno da se u organizam unosi dovoljno aminokiseline tirozin.

Ona je neophodna za stvaranje hormona tiroide i pomaže da telo bolje iskoristi jod unet kroz hranu. Dobri izvori tirozina su koštunjavi plodovi, zatim riba, meso, jaja i pasulj.

Kod hipotireoze se u ishrani na prvom mestu savetuje unos morske ribe jer je bogata omega-3 masnim kiselinama, zatim integralnih žitarica, a od voća i povrća se posebno preporučuju kajsije, banane, avokado te šargarepa i spanać.

Čuva srce, poboljšava pamćenje: Evo zašto treba da pijemo čaj svaki dan!

foto: Shutterstock

Kao što je uz unos ovih, osnovnih namirnica, važno unositi one koje pomažu da se jod iskoristi, tako je važno na podnošljivu meru svesti one druge, dakle namirnice koje sprečavaju apsorpciju minerala ključnog za pravilan rast tiroide.

U ovoj grupi namirnica su kupus, kelj, brokoli, soja, seme lana, proso. Budući da su ove namirnice važne u sprečavanju nekih drugih bolesti, među njima i pojedinih malignih oboljenja, one svakako ne mogu da se sasvim izbace iz ishrane, jer bi to moglo doneti više štete nego koristi.

Kičeri, staro indijsko jelo: Izlečite telo, izbacite toksine za samo tri dana! (RECEPT)

foto: Profimedia

Treba ih konzumirati ređe, recimo jednom u dve nedelje.

Osobe sa hipotireozom često pate od opstipacije zbog čega je neophodno da vode računa o unosu hrane bogate vlaknima.

Gojaznost je takođe čest pratilac hipotireoze a ona je u velikoj meri posledica prejedanja, tako karakterističnog za ovaj zdravstveni problem.

Pre svega unosa velike količine ugljenih hidrata iz testenina i slično, od čega bi ovi pacijenti trebalo da se odviknu.

Pomoć iz kuhinje: Rešite se stresa uz pomoć ovih namirnica!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs