Skuvajte sebi jednu šoljicu

Čuva srce, poboljšava pamćenje: Evo zašto treba da pijemo čaj svaki dan!

Čaj je od velike važnosti za dobro zdravlje i dug život, pokazuje novo istraživanje, prilikom kojeg je analizirano 40 studija

Nutricija
Autor:
Foto: Profimedia

Mnogi od nas čaj piju samo kada se razbole, a činjenica je da bi trebalo da ga pijemo svakodnevno.

 

Prvo, čaj je veoma dobar za srce. Preporučuje se konzumiranje četiri do pet šoljica crnog ili zelenog čaja dnevno, kako bi se poboljšale kardiovaskularne funkcije, snizio krvni pritisak i smanjio rizik od infarkta i moždanog udara.

 

Ovaj čaj provereno snižava temperaturu kod dece: Brzo i bez lekova! (RECEPT)

foto: Profimedia

S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u Srbiji, definitivno bi trebalo da nam ispijanje čaja svima pređe u naviku.

 

Osim toga, zeleni i crni čaj značajno smanjuju nivo lošeg holesterola koji se povezuje sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija koja je trajala 12 nedelje je zaključila da tri šoljice crnog čaja dnevno smanjuju nivo opasnih triglicerida za 35,8 odsto, a odnos između lošeg i dobrog holesterola se poboljšava za 16,6 odsto.

 

Zeleni čaj najbolje deluje na snižavanje nivoa holesterola, a nekoliko istraživanja je pokazalo i da redovno konzumiranje zelenog čaja značajno poboljšava kognitivne funkcije. Takođe, normalno je da kognitivne funkcije s godinama opadaju, ali je to opadanje manje kod onih koji redovno piju čaj.

Jedna studija je takođe pokazala da ljudi koji konzumiraju crni čaj malo bolje prolaze na testovima koji zahtevaju pažnju.

 

Ovaj čaj topi masno tkivo: Uverite se sami zašto je kralj među receptima za mršavljenje!

foto: Shutterstock

"Drugi najpopularniji napitak na svetu, posle vode, čaj, zaista doprinosi dnevnim kognitivnim funkcijama", kažu autori studije.

 

Kada govorimo o čaju, trebalo bi pomenuti i da on pomaže u održavanju oralnog zdravlja – čaj je prirodni izvod fluora, pa pomaže da zubi ostanu zdravi, a zadah svež.

 

Rusi se kunu u ovaj čaj: Neverovatno dejstvo na ceo organizam, za jednu stvar je posebno dobar! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...