obavezno pročitajte

4 namirnice bogate probioticima: Pune vitamina i menarala, štite od bolesti!

Mnogo je stvari koje su dobre u probioticima: poboljšavaju nam probavu, imamo čištiju kožu, više energije i jačaju naš imunološki sistem.

Fitnes & Nutricija
Autor:
4 namirnice bogate probioticima: Pune vitamina i menarala, štite od bolesti!
Foto: Shutterstock

To je odlično, ali ponekad imamo osećaj da moramo da popijemo jogurta u količini jednakoj našoj težini ili punu šaku probiotskih suplemenata.

To ne mora biti tako. Dovoljno je da se pravilno hranimo, a pogledajte i koje su to namirnice najbolji probiotici:

Kiseli kupus

Osnažuje imunitet, poboljšava probavu i smanjuje stres. Niskokalorično, a super hranjivo povrće je jedinstven spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma), omega-3 masnih kiselina i lekovitih sumpornih čestica (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka.

Kiseli krastavci

Još jedna fermentirana namirnica koja sadrži probiotike i nekima je čak ukusnija od kiselog kupusa. Možete ih jesti svakodnevno, samo pazite na visok nivo natrijuma koji poseduju.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je provereno odličan probiotik. Samo treba paziti na količinu koja se unosi. Ne treba preterivati, naravno, već ga je najbolje kombinovati s drugim namirnicama kao što je zelena salata.

Kefir

Ako ste veliki ljubitelj jogurta, a želite neku promenu, birajte kefir. Odličan je i za dodavanje više proteina u vaš jutarnji smuti.

Kefir po sastavu sadrži belančevine, aminokiseline, lipide i topljive polisaharide. Osim toga, sadrži simbiozu između velikog broja dobrih, mlečno-kiselih bakterija i kvasca.

Važni brojevi koje treba da zapamtite: Mogu da vam spasu zdravlje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs