Obavezno pročitajte!

Zaradio 600 miliona dolara od odšteta nakon trovanja hranom, sada otkriva: Nemojte jesti ovih 6 namirnica ni po koju cenu!

Već i četvrtu najgoru kaže da "izbegava poput kuge", a neku hranu apsolutno nikad ne jede

Nutricija 11.06.2018. - 10:37h Autor: express.hr
Foto: Shutterstock

Bil Marlel je advokat i "BottomLineInc" nikada ga ne bi pitao za savet oko hrane koja je najrizičnija i od koje se možemo lako otrovati, da nije proveo 20 godina uterujući parnice zbog trovanja hranom. On neku hranu apsolutno nikad ne jede. Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600 miliona dolara odšteta u korist klijenata koji su blaže ili teže ili i fatalno stradali od neispravne hrane. Pa kad on kaže da se određeni rizik ne isplati, onda mu treba verovati. Sledi listu šest stvari s kojima se nije za zafrkavati:

6. Sirove ostrige

Marlel kaže da je u poslednjih pet godina video više trovanja školjkama nego u poslednje dve decenije. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtriraće i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sistem čoveka, onda... Uz klimatske promene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.

5. Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. obolelo je prijavljenih 2000 ljudi. Marlel smatra da je opasnost danas mnogo manja nego u 90-ima. Ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuvana.

 

Stručnjak za trovanje hranom upozorava: Ovih 5 jela izbegavajte da jedete u restoranu!

foto: Profimedia

4. Unapred oprana ili sečena salata ili voće
 

Ovu kategoriju Marlel "izbegava poput kuge". I to zato što god se hrana više obrađuje, seče, što god prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

 

Meso se čuva 3, a sarma najviše 4 dana: Izbegnite trovanje hranom tokom praznika!

foto: Shutterstock


3. Krvavo meso

Svi njegovi odresci koje je jeo u poslednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije i pripremanje odreska koji je iznutra krvav, vrlo je verovatno da je prodrla i dublje. Nemoj pripremiti meso kako treba i riskiraš E. Koli salmonelu, a potom i svu mnogo drugih, manje popularnih bakterija.

2. Sirove klice iz semenki

Nekuvane ili lako kuvane registrovane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD-u od sredine 90-ih. Pre nekoliko godina jednu zaista veliku i gadnu doživela je i Evropa. Uglavnom je reč opet o salmoneli i E. Koli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno ako su već i semenke, koje god bile, bivale zaražene bakterijama.

 

Trikovi koji će vam sačuvati zdravlje: Evo kako da proverite da li su jaja sveža, ali i mnoge druge namirnice!

foto: Shutterstock

1. Nepasterizovano mleko

U SAD-u samo od 1998. do 2011. bilo je 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasterizovanog mleka i proizvoda od njega. O kakvom je velikom riziku reč pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mleko, a u isto vreme je obolelih bilo tako puno u tako relativno kratkom vremenu. Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasterizovanom soku.

 

Za Marlela u obzir ne dolazi ni jedno ni drugo.
 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs