Puno hranljivih materija

Najzdravije je domaće: Napravite sami bademovo mleko! (RECEPT)

Naime, industrijsko bademovo mleko sadrži u sebi više vode, zaslađivača i aditiva, nego samih badema

Fitnes & Nutricija
Autor:
Najzdravije je domaće: Napravite sami bademovo mleko! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Bademi su neverovatno zdravi i pružaju brojne zdravstvene prednosti, jer su bogat izvor zdravih masti, proteina, flavonoida, antioksidanata i korisnih fenola.

Zbog toga se i njihovo uvođenje u redovnu ishranu pružiće puno prednosti i dosta energije našem telu. Međutim, iako ga mnogi od nas konzumiraju i veruju da je zdrav u svim svojim oblicima i proizvodima u kojima je glavni sastojak, to ipak nije tako. Mlečni proizvod na njegovoj bazi, bademovo mleko, nije baš tako zdrava namirnica kao što se misli.

Naime, industrijsko bademovo mleko sadrži u sebi više vode, zaslađivača i aditiva, nego samih badema. Verovali ili ne, ali prosečno litarsko pakovanje ovog mleka ima samo nekoliko badema!

Skorije istraživanje otkrilo je da u bademovom mleku jednog (najpoznatijeg) proizvođača sojinog, kokosovog i drugih specifičnih vrsta mleka ima svega 2 odsto badema, dok je ostatak mešavina zaslađivača, vode, dodatih vitamina A, E i D, kao i sredstva za zgušnjavanje pod nazivom karagenan.

To znači da bismo morali da popijemo više litara dnevno bademovog mleka kako bismo dobili potrebne hranljive materije. Ovakvo stanje objašnjava i niska količina kalorija koju ima bademovo mleko, jer čaša njega sadrži samo 30 kalorija, dok ta ista čaša sirovog badema ima oko 160 kalorija.

Čudesni rogač: Šta sve može da izleči začin sa ukusom najlepše čokolade!

foto: Profimedia

Naravno, sve ove činjenice se zbog profita industrije bademovog mleka taje od potrošača i sa njima se ne izlazi u javnost.

Među aditivima kojih ima mnogo u ovom mleku je opasno sredstvo za zgušnjavanje karagenan, za koje je ustanovljeno da izaziva zapaljenje digestivnog trakta.

Preporuka je, dakle, da se ova mešavina vode, aditiva, veštačkih zaslađivača i svega nekoliko badema izbegava u širokom luku, pa umesto toga je mnogo bolje napraviti bademovo mleko u sopstvenoj režiji. Na taj način u mogućnosti smo da dodamo sirove bademe po želji kako bismo ovom domaćem mleku dodali hranljive materije kojih nema u onom iz prodavnice, a izbegli štetne zaslađivače i aditive.

Priprema domaćeg bademovog mleka izuzetno je jednostavna. Sve što treba da uradimo je da preko noći ostavimo sirove bademe potopljene u vodi, pa ih izblendamo pomešane sa tri čaše vode ujutru. Mešavinu onda procediti kroz gazu, sipati je u teglu i držati u frižideru do 3 dana.

Ovako napravljeno domaće bademovo mleko je mnogo zdravije od komercijalnih varijanti. Po želji i ukusu, moguće je u ovo mleko dodati i cimet ili malo ekstrakta vanile.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs