Neke će vas čak i iznenaditi

Ubrzajte metabolizam, ojačajte imunitet, očistite jetru: Namirnice koje morate da uključite u svoju ishranu!

Ako želite da pripremite telo za leto na svim mogućim nivoima - sada je vreme za to. Zato vam donosimo namirnice koje će vam u tome pomoći na najbolji mogući način...

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ubrzajte metabolizam, ojačajte imunitet, očistite jetru: Namirnice koje morate da uključite u svoju ishranu!
Foto: Shutterstock

Većina nas je spremna za toplo vreme i sunce, barem mentalno. Uz takvo vreme često dolazi i motivacija za izlazak i povećanu aktivnost, i iako je to obično sjajna ideja, možda biste hteli da pripremite telo za takvo vreme. Zašto? Vaše telo je verovatno na najslabijoj tački upravo sada.

Hladno vreme, nedostatak sunčeve svetlosti i nedostatak kretanja glavni su faktori koji utiču na ljudsko telo i potrebno je vreme da ponovo "izgradimo" svoj organizam. Postoji niz načina da to učinite, ali mi vam ovoga puta donosimo popis namirnica koji će vam u tome najbolje pomoći. Ima namirnica koje sadrže posebne hranjive materije koje su potrebne kada je u pitanju hranjenje i detoksikacija vašeg tela i jačanje vašeg imuniteta.

Artičoke

foto: Profimedia

Artičoke su odlična hrana za jetru. Možete ih parirati i umočiti lišće u maslinovo ulje što je odličan prilog bilo kojem jelu. Voskasta prevlaka koju izvadite je ono što tražite. Takođe možete jesti "srce" iz stabljike. Iako je upitno mogu li hrana (ili dodaci) igrati ulogu u povećanju nivoa glutationa, pokazalo se da su artičoka ima najveći uticaj na njegovo povećanje. Glutation je jedan od najmoćnijih antioksidansa koji postoji i igra ulogu u detoksikaciji i starenju.

Cvekla

foto: Shutterstock

Cvekla je još jedan superfood za jetru. One sadrže tvar koja se zove betain, koji ima jako pozitivan uticaj na detoksikaciju jetre, a takođe može pomoći u smanjenju određenih upala u telu. Cvekla je izvrsna za dodavanje u salate ili kao prilog za zaokruživanje vašeg tanjira.

Pečurke

foto: Shutterstock

Pečurke su često zanemarena hrana, a sadrže brojne hranjive materije koje se ne mogu naći u velikim količinama u mnogim drugim namirnicama. Jedan od njih je selen,, koji je koristan za štitnu žlezdu i poboljšanje našeg metabolizma. Kuvane pečurke su takođe odličan način za detoksifikaciju probavnog trakta. Postoje i brojne vrste pečuraka, zato slobodno eksperimentišite jer sve imaju drugačiji ukus, teksturu i profil hranjivih tvari.

So

foto: Shutterstock

Da, so se često previdi kao zdrava hrana, ali so pruža telu neke bitne minerale. Kada je telo pod stresom, minerali se mogu brzo potrošiti. So je jedan od načina da se to dovede u ravnotežu, ali naravno kada se uravnoteži s ukupnom ishranom bogatom mineralima. Potrebno je koristiti so bez aditiva pa je najsigurniji izbor morska so. Možete čak dodati dodatni prstohvat soli u svoju flašu vode. Ovo je sjajan način dodavanja prirodnih elektrolita u vodu, a uz to je jako jednostavan.

Gauda sir

foto: Profimedia

Gauda sir je pun vitamina K2, koji je jedan od najznačajnijih hranjivih sastojaka, a onaj koji većini ljudi nedostaje. Vitamin K2 igra ulogu u svemu. Ovo ne znači da biste se trebali natrpavati svaki dan sa sirom, ali nekoliko komada nedeljno u kombinaciji s voćem upotpuniće vašu potrebu za ovim vitaminom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs