Obavezno pročitajte

Kafa pre doručka: Evo zašto je to jako loša ideja!

Kafu ne bi trebalo da pijemo na prazan želudac ni ujutru, ni u toku dana, kada pokušavamo da zavaramo glad šoljicom kafe i dobijemo na energiji

Nutricija 12.04.2018. - 10:23h Autor: Lepota&Zdravlje
Foto: Shutterstock

Većini nas, prva stavka u jutarnjoj rutini je kafa, a ova navika nikako nije zdrava. Kafa pre jela, nikako ne prija našem stomaku, a razloge za to izdvojili smo za vas, kako biste razmislili o promeni svoje rutine i kafu odložili nakon doručka!

 

Kafu ne bi trebalo da pijemo na prazan želudac ni ujutru, ni u toku dana, kada pokušavamo da zavaramo glad šoljicom kafe i dobijemo na energiji. Mnogo bi bolje bilo da počnemo da praktikujemo da je konzumiramo uz obrok ili nakon njega.

 

Evo šta se našem organizmu dešava kada popijemo kafu na prazan želudac:

 

1. Povećava količinu želudačne kiseline

 

Povećanje želudačne kiseline izaziva gorušicu i probleme sa probavom, koje možete osećati tokom dana. Visok stepen kiselosti vremenom može izazvati ozbiljnije probleme na želucu, kao što su čir ili sindrom iritabilnog creva.

 

Čudotvoran napitak: Ovo je kafa uz pomoć koje je čovek skinuo 40 kilograma!

foto: Shutterstock

2. Povećava osećaj stresa

 

Velika količina kafe može izazvati osećaj stresa, a kada je pijete na prazan želudac, taj problem je još uočljiviji. Sa druge strane, hrana umanjuje stres, pa praktikujte da uz šolju kafe obavezno nešto i pojedete.

 

3. Utiče na hormone

 

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osećaj stresa je disbalans koji kofein pravi među hormonima. Kafa na prazan želudac može smanjiti lučenje serotonina, hormona sreće.

 

Istraživanja su pokazala da ćemo, ukolimo prestanemo sa ovom nezdravom navikom, vrlo brzo dan započinjati odmorniji i puni elana.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...