Jedite je što više

Prava je superhrana i svima pristupačna: Ni ne znate šta sve cvekla radi vašem organizmu!

Ovo skromno povrće trebalo bi da se što češće nađe na vašem jelovniku

Fitnes & Nutricija
Autor:
Prava je superhrana i svima pristupačna: Ni ne znate šta sve cvekla radi vašem organizmu!
Foto: Shutterstock

Za mnoge je cvekla tek ono nezanimljivo i ne baš ukusno ukiseljeno povrće u tegli koja najčešće ostane da sedi zaboravljena u špajzu ili frižideru, pa je na kraju bacimo, nepojedenu. Ali u poslednje vreme ovaj crveni koren izašao je na dobar glas - kao superhrana dobra za srce, mišiće i mozak, koja se pritom može spremiti na razne načine.

Cvekla sadrži i dosta šećera, pa će biti ukusna i onima koji inače ne vole povrće, a isto tako je odličan izbor ako pazite na liniju jer 100 grama ima samo 36 kalorija. Evo zašto cvekla zaslužuje da se redovno nađe na vašem jelovniku.

1. Snižava pritisak

Visoki pritisak je jedan od najčešćih ozbiljnih zdravstvenih problema u svetu, pa i kod nas: prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, hipertenzija uzrokuje gotovo 13 odsto smrti. Tu pomaže cvela! Bogata je zdravim nitratima koji se u telu pretvaraju u azot monoksid, jedinjenje koji širi krvne sudove i snižava pritisak. Istraživanje sprovedeno pre dve godine pokazalo je da je dovoljno uzimati jednu čašu soka sirove cvekle ili 25 dg kuvane cvekle dnevno da u roku od samo dve nedelje pritisak padne na prihvatljive vrednosti.

Hrana kao lek: Kremasta krompir salata koja dovodi štitastu žlezdu i hormone u red! (RECEPT)

foto: Shutterstock

2. Daje energiju

Kako cvekla širi krvne sudove, kiseonik lakše dopire do mišića, što znači da imate više energije i više izdržljivosti. To je posebno važno za sportiste, ali i za sve koji žive aktivnim životom. Popijte sok od sveže cvekle sat pre odlaska u teretanu ili na trčanje i uverićete se sami. Nije čudo da su stari Rimljani voleli da iskape čašu isceđene cvekle pre seksa.

3. Poboljšava rad mozga

Cvekla snabdeva kiseonikom mišiće kao i mozak, pa će vam poboljšati kognitivne funkcije - ili, jednostavnim rečnikom, razmišljaćete brže i bistrije.

4. Pomaže probavi

15 dg cvekle sadrži oko 3,5 g vlakana, i to uglavnom onih koji pomažu probavi i sprečavaju zatvor. A dobra probava i redovna stolica su najbolja prevencija protiv hemoroida, neugodne boljke našeg vremena koja napada više od 50 odsto starijih od 50 godina.

Hrana koja vraća štitastu žlezdu u ravnotežu: Pre lekova, isprobajte ovo!

foto: Shutterstock

5. Puna je antioksidansa

Veličanstvena tamnocrvena boja pokazuje da je cvekla bogata antioksidansima, molekulima koji igraju važnu ulogu u sprečavanju mnogih teških bolesti jer se uspešno bore protiv slobodnih radikala. Posebno je bogata betalainom koji je, kako su pokazala istraživanja, efikasniji u odbrani od slobodnih radikala nego vitamin C.

6. Leči anemiju

Samo jedna šoljica sirove narendane ili naseckane cvekle dnevno povećaće vam broj crvenih krvnih sudova u telu; cvekla, naime, ne samo da obiluje gvožđem, nego i vitaminom C koji pomaže da to gvožđe lakše apsorbujemo.

Kako uvrstiti cveklu na jelovnik

Iscedite je ili izblendajte za sok, zajedno sa šargarepom i jabukom, da bude ukusnija. Narendajte je svežu za salatu, u koju možete da dodate celer, repu, šargarepu. Od kuvane cvekle napravite boršč, rusku supu od cvekle, ili je isecite na kolutiće za salatu i u nju dodajte kapar i usitnjene kisele krastavce. Ispecite u rerni zajedno s ostalim korenastim povrćem.

Upozorenje: Ako primetite da vam je mokraća ružičasta, ne paničite: to nije krv, nego cvekla koju ste pojeli! A cvekla može da u crveno oboji i stolicu.

Lečenje belim lukom i slaninom: Naši planinci otkrivaju stari recept!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs