Obogatite obroke

10 namirnica koje treba jesti u martu i aprilu: U proleće su na vrhuncu moći, evo šta sve mogu!

Neka se na vašem jelovniku što pre nađu mladi luk, sveže zelje i losos

Fitnes & Nutricija
12:19h Autor:
10 namirnica koje treba jesti u martu i aprilu: U proleće su na vrhuncu moći, evo šta sve mogu!
Foto: Shutterstock

Namirnice koje imaju svoju sezonu treba jesti baš tada, jer su u svojoj sezoni na vrhuncu nutritivne moći.

Proleće je na samom pragu, neke namirnice karakteristične za ovaj period već su se pojavile na policama marketa, a ovo je 10 najmoćnijih, koje će vam osigurati jak imunitet i dobro zdravlje!

Artičoke

Iako su tokom godine dostupne u konzervi, sveže artičoke su na proleće najbolje za konzumiranje. Samo jedna artičoka obezbeđuje 25 odsto dnevne potrebe za vlaknima, ali i dosta kalijuma, magnezijuma i vitamina C. Kalijum i magnezijum neophodni su telu za izgradnju proteina, proizvodnju energije i dobar rad metabolizma, kao i održavanje funkcije nerava i srca na najboljem nivou.

Artičoke takođe obiluju polifenolima, jedinjenjima koja se ponašaju kao antioksidanti. Naučnici su dokazali da polifenoli iz artičoka štite od raka dojke, dok vlakna oponašaju probiotik i hrane dobre bakterije u crevima, podstičući pravilan rad sistema za varenje.

Špargle

Jedan od najzdravijih vesnika proleća sa svega 20 kalorija po šoljici obezbeđuje više od polovine dnevnih potreba za folatima skoro dvostruko više vitamina K. Ovaj vitamin je neophodan telu za zgrušavanje krvi, ali i da prevede kalcijum do kostiju. Folati sa druge strane obezbeđuju zdrav metabolizam i funkcije mozga, pa su veoma važni u ishrani trudnica. Špargle su i odličan izvor glutationa, moćnog antioksidansa koji štiti od različitih vrsta raka.

Dragocene tajne starih Indijanaca: Zaboravljeni, a besplatni lekovi drevnog plemena!

foto: Shutterstock

Mladi luk

Sjajan izvor fitohemikalija poput kvercetina, antioksidansa koji sprečava srčane bolesti i kancer. Mladi luk je bogat sumpornim jedinjenima, koja, prema studijama, smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Sumporna jedinjenja najbolji efekat imaju kada se jedu sveža, pa će vam sveži mladi luk biti odličan saveznik za zdravlje.

Mladi grašak Šoljica graška sadrži 7 grama vlakana, 8 grama proteina, ispunjava 100 odsto dnevnih potreba za vitaminom C i 25 za vitaminom A, koji zajedno sa karotenoidima luteinom i zeksantinom iz graška čuvaju vaše oči od propadanja i oboljenja.

Komorač

Osvežavajuće i ukusno povrće koje već vekovima rešava probleme sa varenjem poput grčeva, nadutosti i gasova u stomaku. Komorač je i odličan izvor anetola, esencijalnog ulja prepunog antioksidansnih i antimikrobnih svojstava.

Potočarka

Veoma zdravo, ali osetljivo lisnato povrće, koje buja na hladnijim prolećnim temperaturama, a na jakom suncu vene, piše Reader's Digest. Do sada je otkriveno da potočarka u ishrani snižava rizik od hroničnih bolesti. Jedna šolja ovog povrća ima svega 4 kalorije, a pokriva četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom A i C, ali i 100 odsto za vitaminom K. Šta sve može da izleči potočarka pročitajte OVDE - od slabe kose do srčanih bolesti!

foto: Shutterstock

Rotkvice

Sveže crveno povrće dolazi zajedno sa izuzetno zdravim lišćem. Hrskava rotkvica prepuna je antioksidansa antocijanina, a lišće je krcato kalcijumom, vitaminom K i kalijumom. I lišće i plod su odličan izvor vitamina C.

Nana

Sveža nana vekovima je najbolji domaći lek za digestivne probleme, glavobolju i mučninu. Bogata je mentolom, jedinjenjem koje ublažava zapaljenja i olakšava simptome problema sa varenjem.

Zelje

Samo šoljica svežeg zelja obezbeđuje 2 grama vlakana i čak polovinu preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Ovaj vitamin neophodan je za proizvodnju kolagena (za lepu i mladoliku kožu) i zarastanje rana na koži, pa će vam zelje biti odličan prijatelj na proleće, ako imate ovakve potrebe. Takođe, zelje sadrži puno antioksidanasa, koji sprečavaju različite hornične bolesti.

Losos

Možda niste znali, ali proleće je najbolji period za konzumiranje ove ukusne ribe. Losos je savršen izvor omega-3 masnih kiselina, nezasićenih masnoća koje štite srce i mozak, i sprečavaju zapaljenja. Svega 100 grama lososa obezbediće vam čak 2.000 miligrama omega 3 masti, što je čak 4 puta više od dnevnog preporučenog unosa za odrasle osobe! Takođe, losos je jedna od vodećih namirnica koja igra značajnu ulogu u sprečavanju težih srčanih oboljenja.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs