Obratite pažnju

Krv na maramici kad duvamo nos: Uzroka je 8, tri su veoma opasna!

Čak i suv vazduh i iznenadne drastične promene temperature mogu dovesti do problema sa krvarenjem iz nosa

Medicina
10:40h Autor:
Krv na maramici kad duvamo nos: Uzroka je 8, tri su veoma opasna!
Foto: Shutterstock

U vreme kada se smenjuju godišnja doba, mnoge reakcije našeg tela su nepredvidive i neuobičajene. Tako je jedna od njih onda kada iznenada kinemo ili istresemo nos, a u sluzi vidimo tragove krvi.

Krv u sluzi kada istresemo nos dešava se pod određenim okolnostima, od kojih neke mogu biti bezazlene, ali postoje i oni slučajevi kada je neophodno što pre se obratiti lekaru.

Postoji 8 mogućih uzroka ove pojave:

1. Hronično začepljenje Za one koji se učestalo bore sa začepljenim nosem, tkivo koje oblaže zidove nosnih šupljina može da bude upaljeno. Kada se to dogodi, duvanje nosa može da dovede do manjih oštećenja tkiva i da rezultira izlučivanjem male količine krvi. Dakle, ovo nije i ne treba da bude razlog za ozbiljnu zabrinutost ukoliko se često ne ponavlja ili ne dovodi do povećanja količine krvi koja se izduva.

2. Popucali kapilari Kapilari su mali krvni sudovi u nosu koji obezbeđuju kiseonik ovom disajnom organu. Oni su potrebni kako bi unutrašnja površina nosa bila aktivna i živa, pa su stoga veoma blizu nosne površine. Ovo znači da oni lako mogu da popucaju. Prehlada ili preterano suvo vreme povećavaju probleme sa kapilarima i pojačavaju njihhovu osetljivost.

3. Infekcija Ako se krv kada tresemo nos pojavljuje zajedno sa sekretom, najverovatnije je prisutna blaga infekcija. Sitni krvni sudovi u nosnicama mogu se upaliti i krvariti, ponekad i dugotrajnije od jednog istresanja nosa. Ovo može da zahteva hitnije rešavanje problema, pa je neizostavna posetu lekaru i razgovor sa njim o tome koliko često dolazi do krvarenja.

Aluminijumska folija u službi zdravlja: Rešava ova 4 svakodnevna problema!

foto: Profimedia

4. Alergija Začepljenje nosa ujutru tipično ukazuje na alergijsku reakciju na nešto u vazduhu. Ovakva upala naziva se vazomotorni rinitis i ovakvo stanje se može desiti tokom određenih godišnjih doba kada je ekspanzija polena ili je rezultat promene pri spavanju, kao što je novi jastuk ili ćebe. Prepoznavanje uzroka može pomoći u rešavanju ovog problema bez preke potrebe da se poseti lekar.

5. Vreme Suv vazduh i iznenadne drastične promene temperature mogu dovesti do problema sa krvarenjem kada se duva nos. Zato, iako se ovo ne može sprečiti, mi treba da utičemo na vlažnost u kući i zadržimo je na onom nivou da se naše nosno tkivo ne isuši i ne ispuca. Ako se vreme brzo menja, kapi za nos i slani rastvori sprečiće ove neprijatnosti i mogu pomoći u popravci oštećenja tkiva u nosu.

6. Akutni bronhitis Iako retko, pojavljivanje krvi dok istresamo sluz iz nosa može da ukazuje na slučaj akutnog bronhitisa, u kom su disajni putevi koji se odvajaju od traheja upaljeni. Ovo može biti uzrokovano bakterijskom ili virusnom infekcijom, a može se dešavati i u slučaju groznice. Infekcija gornjeg respiratornog trakta ili infekcija nazofaringealnog porekla može se desiti kada osoba ima problem s akutnim bronhitisom, a sva ova stanja mogu dovesti do krvarenja prilikom istresanja nosa.

Alarmantno nizak kalcijum u telu: Ovi simptomi zahtevaju hitnu reakciju!

foto: Shutterstock

7. Tuberkuloza Tuberkuloza kao bakterijska bolest koja zahteva agresivne antibiotike u lečenju može se pojaviti i kroz simptome kao što je krv u sluzi kada se duva nos. Čak iako nije inficirana, osoba u sebi može imati bakterije koje izazivaju tuberkulozu, a to opet dovodi do krvi u sluzi. Ukoliko ovo krvarenje nastaje istovremeno sa noćnim znojenjem, groznicom, opštom slabošću i naglim gubitkom težine, obavezno je posetiti lekara.

8. Plućna embolija Ovo stanje predstavlja i najveću opasnost za pojedinca kom se dešava da kad duva nos krv se pojavljuje u sekretu. U slučaju plućne embolije krvni ugrušak se razvija negde u telu i putuje kroz krvotok dok se ne zaglavi u jednoj od arterija u predelu pluća. Bol u grudima i nedostatak vazduha koji ne prolaze u trenutku potpunog mirovanja su indikacije da je ovo stanje prisutno. Ako se hitno ne potraži pomoć lekara, plućna embolija može biti fatalna.

Sprečite rak grlića materice: 2 stvari koje svaka žena može da uradi za svoje zdravlje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs