Provereno donose zadovoljavajući rezultat

Nema više izgovora: 10 jednostavnih pravila za zdraviju ishranu!

Zdravi režim ishrane ne mora da bude komplikovan - ova jednostavna pravila će uz malo truda postati deo vaše rutine!

Fitnes & Nutricija
19:55h Autor:
Nema više izgovora: 10 jednostavnih pravila za zdraviju ishranu!
Foto: Shutterstock

Nije tajna da telo koje dobro izgleda nužno podrazumeva i zdravu i uravnoteženu ishranu. Ono što je ovde ključno jeste da se ne treba orijentisati samo na dijetalnu hranu koja će naš struk učiniti užim, već i na hranu koja je za naš organizam zaista i potrebna. Govorimo o promišljenoj dijeti koja uključuje celi niz vitamina, minerala, belančevina i dobrih masnoća. Dobra vest je da takav režim nije nedostižan - možete ga postići već ako se pridržavate ovih deset proverenih i jednostavnih saveta. Naš savet? Za početak odaberite nekoliko pa pokušavajte postepeno sve implementirati.

Ne zaboravite na čia semenke

Ove semenke možete dodavati u svoje sokove ili smutije, bez straha da će negativno uticati na ukus. Baš svaka semenka je bogata vlaknima, što je pak presudno za dobar rad našeg probavnog sistema.

Spanać i kelj su vaši saveznici

Radi se o povrću izrazito bogatom antioksidansima, kao i kalcijumom i magnezijumom, koji pomažu našim kostima da ostanu jake i čvrste. Niste njihov preveliki obožavatelj? Dodajte ih u svoj omiljeni smuti, mogli biste da se iznenadite!

Smanjite unos belančevina iz mesa

Budući da većina mesa ima značajnu količinu zasićenih masnoća i holesterol, ponekad je dobro belančevine unositi na drugačiji način. Na primer, umesto teletine, u svoj ručak uvrstite tofu ili pak mahunarke.

Neka vam pola obroka čini povrće

Ako još uvek ne konzumirate dovoljnu količinu povrća, krajnje je vreme da to promenite. Neka vam se na barem pola tanjira nalazi jedna ili više vrsta povrća, poput prokelja, kelja, spanaća, šargarepe ili brokolija.

Jedite hranu koja vam jača imunitet

Kao što smo već naveli, često smo previše koncentrisani na unos dijetalne hrane, a zaboravljamo da konzumiramo onu koja nam pomaže da ostanemo zdravi. Među ostalim, to su namirnice poput ribe, belog luka, jogurta, čia i lanenih semenki.

Redovni posećujte pijace

Čak i ako ne živite u njihovoj neposrednoj blizini, odvojite vreme i prošetajte po organske namirnice. Naravno, danas je teško biti siguran u poreklo bilo kog voća ili povrća, ali složićemo se da su tamo bolje šanse da ćete pronaći nešto iz tog spektra.

Izbacite konzervisanu hranu

Ovo je savet koji je svima jasan i poznat, pa ipak ga se mnogi ne pridržavaju, i to uglavnom iz praktičnih razloga. Osim konzervisane hrane, rešite se i nepotrebnih gotovih začina i soseva. Umjesto toga, napravite sami, koristeći namirnice poput limuna, đumbira i kurkume.

Jedite gorku hranu

Namirnice poput rukole i radiča mogu da stimulišu rad probavnih enzima, a onda i spreče sindrom iritabilnog creva.

Jedite voće i povrće s većim udelom vode

Ako ne pijete dovoljno vode tokom dana, unesite veće količine voća i povrća koje se velikim delom sastoji od vode. Govorimo o namirnicama poput lubenice, jagoda, zelene salate, tikvica i svežih krastavaca.

Redovno praznite svoj frižider i ostavu

Rešite se svih onih zamrznutih gotovih jela ili slatkiša koji vas nepotrebno mame. Ako želite da budete sigurni da nećete jesti nezdravu hranu, najbolje rešenje je da je uopšte nemate kod kuće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs