Probajte, ne može da škodi

Trik koji vara receptore gladi u mozgu: Ovako spremite smuti i bićete siti satima!

Uživajte u zdravom i zasitnom soku

Fitnes & Nutricija
Autor:
Trik koji vara receptore gladi u mozgu: Ovako spremite smuti i bićete siti satima!
Foto: Profimedia

Pripremanje gušćeg smutija može da prevari vaš mozak, zbog čega ćete se duže osećati sito, kaže nedavno holandsko istraživanje.

U studiji je učestvovalo 15 muškaraca koji su isprobali dva različita šejka, oba na prazan želudac, u različitim danima u nedelji. Jedan šejk imao je 100 kalorija i imao gustinu poput pudinga, dok je drugi šejk imao 500 kalorija i bio redak poput mleka.

Stručnjaci su zatim koristili magnetnu rezonancu kako bi izmerili količinu hrane u njihovim želucima, i ispitivali ih kako bi otkrili koliku glad su osećali u narednih sat i po vremena.

Iako se šejk od 500 kalorija duže zadržao u njihovim želucima, šejk od 100 kalorija je ispitanike duže održao sitim. Ovaj efekat održao se i tokom sledećeg obroka - kada su pristupili švedskom stolu, nije bilo razlike u količini hrane koje su obe grupe pojele.

Zašto se ovo događa?

U ustima postoje neuroni koji su direktno povezani s mozgom. Jednom kada ti neuroni detektuju gust napitak, javljaju našem mozgu kako se zapravo radi o znatnoj količini hrane. Stoga, ako želite duže da ostanete siti nakon smutija, dodajte mu voće bogato vlaknima (poput banana) koje će ga dodatno zgusnuti. Još jedan odličan "zgušnjivač" za vaš smuti su čia semenke, koje apsorbuju vodu i stvaraju gustu teksturu.

Napitak od 3 sastojka koji topi masti: Za nedelju dana i do 8 cm uži struk! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs