Lekovite kriške

Najzdraviji hleb na svetu: Čisti telo od masnoća i otpadnih toksina! (RECEPT)

Ovaj hleb bez brašna je jednako nutritivan kao drugi pekarski proizvodi, ali i bogat proteinima, vitaminima, aminokiselinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima

Fitnes & Nutricija
Autor:
Najzdraviji hleb na svetu: Čisti telo od masnoća i otpadnih toksina! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ovaj hleb stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, olakšava uklanjanje kancerogenih i toksičnih supstanci iz organizma ali i uklanjanja holesterola i preporučuje se za prevenciju dijabetesa, ateroskleroze i celulitisa.

Ova vrsta hleba se pravi od proklijalih zrna pšenice uz minimalan dodatak kvasca i soli i bez aditiva i konzervanasa.

On je drugačiji od svih ostalih vrsta hleba jer sve druge vrste sadrže brašno sa niskom biološkom vrednošću i svojstvima na koje ljudsko telo ne može da se navikne.

Ovaj hleb bez brašna je jednako nutritivan kao drugi pekarski proizvodi, ali i bogat proteinima, vitaminima, aminokiselinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima. Samo sadržaj nutritivnih vlakana je 20 puta veći nego u običnom belom hlebu.

Sastojci: 300 g pšenice, 100 g ječmenih pahuljica, 2 kašike susama, 2 kašike semena lana, 2 kašike jezgra suncokreta, 1 kašičica soli, pola svežeg kvasca, 50 ml vode.

Priprema: Proces pravljenja ovog hleba malo duže traje tako da izdvojite vremena za to. Počnite tako što ćete sipati vodu preko pšenice. Pšenica treba da stoji u vodi tri dana dok ne počne da klija. Povremeno menjajte vodu da se pšenica ne bi pokvarila.

Nakon tri dana procedite pšenicu i sameljite je u blenderu. Dobićete masu sličnu testu. U tu masu dodajte pšenične ili ječmene pahuljice. Pre toga bi bilo dobro politi pahuljice sa malo tople vode kako bi omekšale. U masu možete dodati seme suncokreta, lana i susama koje je prethodno blago isprženo u tiganju.

U 50 ml vode rastvorite pola svežeg kvasca i kašiku šećera. Kada kvasac naraste, dodajte ga u masu i umesite ručno. Dodajte kašiku soli i dobro rasporedite so po masi, a zatim masu stavite u tepsiju za pečenje na oko 30 minuta.

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Pre pečenja ubacite nekoliko kocki leda kako bi se napravila para koja će omogućiti hlebu da još malo naraste. Pecite oko 45-50 minuta. Proverite da li je gotov tako što ćete ga probosti kao što to radite kada pečete kolače.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs