Jedan deo oraha svi bacamo, a pun je vitamina: Evo zašto se ovaj orašasti plod smatra toliko zdravim

Da li ste znali ovo?

Medicina
17:45h Autor:
Jedan deo oraha svi bacamo, a pun je vitamina: Evo zašto se ovaj orašasti plod smatra toliko zdravim
Foto: Shutterstock

Čaj od opni koje razdvajaju mesnati deo oraha, koje uvek bacamo, pokazao se kao veoma koristan napitak za celo telo, jer sadrži dosta minerala i vitamina.

Uveče potopite 4-5 opni u vodu, a ujutro od njih skuvajte čaj.

Orasi sadrže vlakna, vitamine B, antioksidante poput vitamina E, proteine, masti, magnezijum i druge mineralne soli, kao i mnoge mikroelemente. Orasi sadrže mnogo više omega-3 masnih kiselina od ostalih orašastih plodova.

List oraha sadrži jod i od njih se može napraviti čaj od listova oraha, koji se konzumira kada nedostaje joda u telu, kao i kod ateroskleroze i gušavosti.

orasi, orah
foto: Shutterstock

Evo šta sve sadrži 100 g oraha:

  • 654 kalorije
  • 15,23 g proteina
  • 13,71 g ugljenih hidrata
  • 65,21 g masti
  • 6,70 g vlakana
  • 0,06 g skroba
  • 2,61 g šećera
  • 0,08 g glukoze
  • 2,43 g saharoze
  • 0,09 g fruktoze

Vitamine: betain (0,30 mg), vitamin A- 20 IU, vitamin B1 (tiamin- 0,34 mg), vitamin B2 (riboflavin - 0,15 mg), vitamin B3 (niacin - 1,13 mg), vitamin B4 (holin - 39,20 mg), vitamin B5 (panteonska kiselina - 0,57 mg), vitamin B6 (piridoksin - 0,54 mg), vitamin B9 (folna kiselina - 0 mg), vitamin B12 (kobalkamin - 0 mg), vitamin C (1,30 mg), vitamin E (0,70 mg), vitamin K1 (2,70 mg).

Orasi
foto: Profimedia

Amino kiseline: alanin (0,70 g), arginin (2,28 g), asparaginska kiselina (1,83 g), valin (0,75 g), glicin (0,82 g), glutamin (2,82 g), izoleucin (0,63 g), leucin (1,75 g), lizin (0,42 g), metionin (0,24 g), prolin (0,71 g), serin (0,93 g), tirozin (0,41 g), treonin (0,60 g), triptofan (0,17 g), fenilalanin (0,71 g), histidin (0,39 g), cistin (0,21 g).

Masnoće: mononezasićene masti (8,93 g), polizasićene masti (47,17 g), zasićene masti (6,13 g).

Minerale: gvožđe (2,91 mg), kalijum (441 mg), kalcijum (98 mg), magnezijum (158 mg), mangan (3,41 mg), bakar (1,59 mg), natrijum (2 mg), selen (4,90 mg), fosfor (346 mg), cink (3,09 mg).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs