Narodna medicina

Leče bronhitis i astmu, olakšavaju probavu: Ove semenke nabavite što pre! (RECEPT)

Zbog sposobnosti da olakšava grčeve smatra se da može da smanji i menstrualne bolove

Fitnes & Nutricija
15:36h Autor:
Leče bronhitis i astmu, olakšavaju probavu: Ove semenke nabavite što pre! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Iako nisu srodne biljke, anis (Pimpinella anisum) i zvezdasti anis (Illicum verum) imaju slična svojstva. Za to je zaslužno hemijsko jedinjenje anetol, koji se pojavljuje u obe biljke i daje im karakterističnu aromu i lekovitost. Anis se već vekovima koristi za olakšavanje probave, dojenja, nadutosti, podrigivanja i gasova u stomaku.

Zbog sposobnosti da olakšava grčeve smatra se da može da smanji i menstrualne bolove. Takođe povećava izlučivanje sokova u crevima, pa time podstiče rad probave. Pospešuje iskašljavanje i vrlo je pogodan za lečenje bronhitisa, a travari ga koriste i protiv astme.

Prevencija prehlade, mršavljenje, inhalacija: Znate li koji čaj se koristi za šta?

foto: Shutterstock

Semenke anisa u narodnoj medicini se vekovima koriste za olakšavanje porođaja, podsticanje stvaranja majčinog mleka i za regulisanje menstruacije. Mlevene anisove semenke mešali su s rendanom šargarepom kad bi se kod dece pojavile gliste. Semenke anisa treba zdrobiti neposredno pre upotrebe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci, čiji nivoi opadaju dužim izlaganjem vazduhu.

Takođe je na glasu kao afrodizijak koji deluje i na muškarce i na žene. Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki uzo i francuski pernod. Takođe se često koristi za začinjavanje hleba, kolača i poslastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva.

U spoljašnjoj upotrebi nerazređeno ulje se upotrebljava protiv vaški, a kao mast za lečenje svraba. Zvezdasti anis takođe poseduje estrogenski efekat, dakle izaziva menstruaciju, olakšava porođaj i podstiče izlučivanje majčinog mleka. Ta biljka se takođe smatra afrodizijakom, a baš kao i anis, čest je sastojak lekova protiv kašlja i bronhitisa.

Starinsko inhaliranje nad biljkama čini čuda za organizam: Evo šta sve leči!

foto: Profimedia

Japanski i indijski naučnici su otkrili da zvezdasti anis efikasno deluje protiv različitih vrsta bakterija i gljivica, pa može biti blagotvoran u borbi protiv infekcija. Za pripremu čaja kašičicu zdrobljenih semenki anisa stavite u šolju provrele vode (za decu samo pola kašičice anisa).

Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite. Ako ga pijete kao lek za bolesti disajnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Anis može da se kuva i u mleku. Čaj se pije dva do tri puta dnevno, nakon jela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs