Da li ste znali?

Menstruacija otkriva kakav vas porođaj čeka: Evo kako!

Verovatno niste znali da su menstrualni bolovi povezani sa bolovima na porođaju, a evo i kako.
Medicina
13:14h Autor:
Menstruacija otkriva kakav vas porođaj čeka: Evo kako!
Foto: Thinkstock

Menstrualni bolovi su neizbežni za gotovo sve žene. Neke imaju grčeve koji traju nekoliko sati i nisu naročito bolni, druge imaju jake bolove zbog kojih moraju da leže u krevetu ceo dan ili duže.

Međutim, bolovi koje osećate tokom menstruacije možda pokušavaju da vam kažu nešto, a to nešto je kakve bolove možete da očekujete na porođaju.

Da, menstrualni i porođajni bolovi su povezani, a evo i kako.

"Početna faza porođaja je veoma slična menstrualnim bolovima. Drugačije je jedino što su bolovi tokom menstruacije uglavnom konstantne jačine, dok se porođajni bolovi pogoršavaju sve dok beba ne izađe", kaže dr Daša Filder.

One dame koje imaju jake menstrualne bolove, ovo neće obradovati.

Ako se pitate kako su tačno ove dve stvari povezane, dr Filder objašnjava da je ta veza u otvoru grlića materica. Naime, kada je menstruacija u "najjačoj" fazi, odnosno kada najviše krvarite, da bi krv izašla, otvor grlića materice se proširuje za oko jedan centimetar kako bi telu olakšao ovaj proces.

<\/div>

Upravo to je razlog za bol koji osećate tokom ciklusa.

Na porođaju, međutim, otvor grlića materice mora da se otvori još oko devet centimetara, kako bi beba mogla da prođe.

Zato doktorka kaže da ako uglavnom ne osećate bolove kada najviše krvarite, možete da očekujete slabije bolove na porođaju.

"Porođajni bolovi su ciklični i kontrakcije dolaze uglavnom na pola sata ili 20 minuta. I prilično je slično menstrualnim bolovima. Prošla sam kroz to tri puta kada sam rađala decu, i sigurno mogu da tvrdim da je tako, kao doktor i kao majka", kaže dr Filder.

Ona ističe da jači bolovi na porođaju počinju kada se žena otvori oko sedam centimetara. S obzirom na to da svaka žena drugačije "preživljava" menstruaciju i porođaj, i bolovi koje dame osećaju su drugačiji.

Šokirao lekare kada se rodio: Slika mališana sa razlogom obišla svet! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs