obavezno pročitajte

Superhrana: Deset najzdravijih obroka na svetu, koji se spremaju za čas! (RECEPT)

Krije li se u vašem domu najzdravija hrana na svetu?

Fitnes & Nutricija
16:33h Autor:
Superhrana: Deset najzdravijih obroka na svetu, koji se spremaju za čas! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Takozvana "superhrana" sastoji se od supersastojaka koji vašem telu pružaju sve potrebno za zdravlje.

Vreme je da vas upoznamo sa najzdravijom hranom i sa njenom najjednostavnijom i najukusnijom pripremom:

1. Pečurke

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Pečurke regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke

Brzi recept: Isecite pečurke na šnite i propržite ih na maslinovom ulju, dodajte belog luka i vina i pržite dok vino ne izlapi. Odličan prilog uz pečene pileće grudi.

Ispeglajte bore, sačuvajte srce: Od sada maslinovo ulje koristite samo ovako! (RECEPTI)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola. Vrlo koristan za regulaciju probave.

Brzi recept: Skuvajte ječam i grašak, dodajte koje god vam povrće padne na pamet i dobili ste ukusno varivo. Želite li bolji ukus, prepržite komadiće pršute i dodajte u varivo. 3. Orasi

Neverovatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

Brzi recept: Kako biste iz ove namirnice izvukli samo najzdravije, nije potrebna nikakva priprema. Pomešajte šaku oraha, suvih smokvi i seme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete kombinovati umesto deserta ili između obroka.

Šta sve leči jedna glavica crvenog luka: Štitna žlezda, creva i bubrezi rade kao sat!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Integralna testenina

Najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Cele žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

Brzi recept: Propržite malo belog luka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i seckani paradajz. Sos poslužite s parmezanom uz integralno testo.

5. Puter od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Puter možete i sami napraviti.

Brzi recept: Izmiksirajte 2 šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i po kašičicu ulja, pola kašičice smeđeg šećera i prstohvat soli. Volite li slađi puter, dodajte malo meda.

6. Kinoa

Kinoa nije žitarica već semenka biljke koja je srodna grašku. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom, a priža energiju.

Brzi recept: S obzirom na to da je kinoa prilog koji ide uz sva jela, pripremite je umesto pirinča i testenine. Izvrstan je dodatak kuvanom povrću i piletini sa roštilja.

Super hrana u teglici: Puding od čia semenki kao idealan obrok (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

7. Obrano mleko

Obrano mleko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima su kalcijum, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju, D vitamin koji je borac protiv raka.

Brzi recept: Udaljite se od bele kafe ili uobičajene šoljice mleka i začinite ovaj napitak sa ekstraktom vanile i cimetom.

8. Borovnica

Ovo supervoće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidans i izuzetno koristan za jačanje krvnih sudova. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

Brzi recept: Sladoled od vanile ili jogurt prelijte ovim ukusnim voćem i dobili ste zdravi desert.

Svaki dan jedete jaje: Evo šta se dešava u vašem organizumu!

Shutterstock
Shutterstock

9. Bulgur

Bulgur je napola skuvana, osušena i zdrobljena pšenica bogata gvožđem, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom B. Izuzetno je blagotvorna za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog creva, srčanih bolesti i raka.

Brzi recept: Baš poput pirinča, testenine i već spomenute kinoe, bulgur je ukusan i neutralan prilog koji možete kombinovati uz sva jela.

10. Sočivo

Sočivo se ubraja u grupu zrnatih mahunarki. Ne sadrže zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata.

Brzi recept: Sočivo se odlično slaže s paradajzom, lukom, belim lukom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem, ovčjim i kozjim sirevima. Napravite ukusno varivo ili kao prilog mesu.

Ovo su najzdravije namirnice: Jedite ih jednom nedeljno i bolesti će nestati!

Shutterstock
Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs