Obavezno pročitajte

Kako da uvek kupite najsvežije namirnice: Trikovi i saveti pomoću kojih ćete postati ekspert (VIDEO)

Dobro pogledajte hranu pre kupovine i konzumacije
Nutricija
20:24h Autor:
Foto: Shutterstock

Ovde su saveti kako prepoznati sveže meso, ribu, jaja, mlečne proizvode, salame i kobasice kao i voće i povrće

 

Jaja

 

Ako je jaje sveže, tada se njegov sadržaj ne trese. Ali, što je starije ili ako je pokvareno, tada ćete osetiti kako se žumance pokreće kada jaje protresete. Postoji i poznati test s vodom - što je jaje manje sveže, sve više izranja na površinu.

 

Zašto Grci nemaju pritisak, holesterol, ni višak kilograma: Ovo je najzdravija ishrana na svetu!

 

Pogledajte i video:

 

 

Stavite ga u posudu napunjenu vodom i pratite šta se događa. Vrlo sveže jaje potonuće vodoravno na dno posude, ono staro nedelju dana stajaće uporno u vodi dok će staro jaje, koje ne bi trebalo jesti, plutati na površini.

 

Riba

 

Sveža riba je sjajna, škrge su crvene i oseti se miris mora. Što je boja njene kože bleđa i sa manje sjaja - to je starija i sumnjivijeg kvaliteta. Kada birate ribu pogledajte i njene oči jer su kod sveže oči izbuljene, prozirne i sjajne, a zenica je crna.

 

Ako njene oči imaju mlečnu boju i zamućenu rožnjaču, tada je nikako ne kupujte jer sigurno nije sveža, a moguće i da je pokvarena. Škrge moraju biti svetle crvene boje, nikako žućkaste. Skroz sveža morska riba miriše na more, mrvicu starija može izgubiti taj miris, ali razlog za zabrinutost morao bi se pojaviti kada smrdi nekako kiselo.

 

Pogledajte i video kako izabrati svježu ribu:

 

 

Meso

 

Sveže meso prepoznaćete po crveno-ljubičastoj ili crvenoj boji, zavisno od koje je životinje ili dela tela. Ali, ako je meso smeđe ili sivkasto, možda samo na nekim delovima ili je celo takvo, to pokazuje da u prodavnici stoji više nego bi trebalo. Ipak, smeđa i sivkasta boja ne moraju nužno značiti da je meso nesigurno za jelo već da više nije skroz sveže.

 

Zelenkasta boja je znak da je pokvareno i opasno za jelo, kao i sluzavost i neugodan miris. Takođe, ne kupujte meso koje u trgovini stoji na toplom mestu - ako vam pod rukom nije hladno, ostavite ga i potražite drugo.

 

Salame i kobasice

 

Ako je površina kobasice ili salame lepljiva umesto da je glatka i sjajna, bolje je da to ne kupujete niti jedete. Takođe, promena boje na rubovima (u tamniju, sivkastu ili zelenkastu) pokazuje kako se radi o proizvodu koji ne treba jesti.

 

Najbolje alkalne namirnice protiv kiselosti organizma: Sprečavaju gojenje, rak i infarkt!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mlečni proizvodi

 

Ako je poklopac npr. na čašici jogurta napuhan, tada s njime nešto nije u redu i ne kupujte ga. Isto je i recimo s mlekom čiji tetrapak izgleda naduto, kao da ga je netko napunio vazduhom. To sve pokazuje da se sadržaj u ambalaži počeo kvariti. Uglavnom, ako ambalaža neke namirnice ne izgleda kako bi trebala - ne kupujte je već uzmite drugu.

 

Voće i povrće

 

Tu nema puno dileme jer bez greške možete videti da li je neko voće ili povrće lepo i sveže ili se osušilo, pa čak i počelo truliti na pojedinim mestima. Takođe, ako nije čvrsto pod rukom, a trebalo bi biti, već je mekano ili čak gnjecavo, budite sumnjičavi.

 

Recimo, dobro skladišteni krompir ima čvrstu i glatku koru dok je kod neadekvatnog čuvanog ili starog krumpira kora smežurana, a ponekad se može videti da je počeo klijati. Ili, ako je krastavac čvrst, ali krajevi su mu mekani - nemojte ga kupovati jer nije svež.

 

Namirnice koje leče jetru: Očistite najvažniji organ od naslaga otrova, aditiva i pesticida!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kod ubranih voćki, poput npr. grožđa proverite mesto gde je odrezano. Ako izgleda sveže i zeleno, dobro je i nedavno je ubrano, ali ako je suvo, crno i izgleda staro, znači da je već odavno ubrano. Najlakše je to proveriti kod voćki koje još uvek imaju peteljku i lišće poput npr. jabuke i pomorandže. Tada jasno po lišću možete videti da li je sveže ubrano ili se lišće sasušilo. Ako je lišće suvo, to ne znači da se voćka ne može jesti, već samo da nije potpuno sveža.

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs