Posebno su opasne mineralne gazirane vode s raznim ukusima kod kojih postoje i šećeri.
Gazirana mineralna voda mala je poslastica za zdrave, a za one manje zdrave čini se kao dobar pokušaj da poprave svoje zdravlje. Univerzalno se pije širom sveta i svoju primamljivost duguje pikantnim mehurićima, kao i navodnoj pomoći u probavi, osećaju težine i zdravim mineralima kojima obiluje.
Ali, nije problem u mineralima, već u ugljen dioksidu koji je čini gaziranom, a sadrži slabu ugljenu kiselinu, objašnjava Adam Torn, ugledni britanski zubar.
- Većina ljudi nije svesna činjenice da je gazirana mineralna voda u velikoj meri kisela, ima pH 3.
Mehurići u mineralnoj bez problema erodiraju caklinu na zubima, a što se češće pije, opasnost je veća.
Tokom vremena to uzrokuje lakše kvarenje, upale, gubitak bele boje i bol - ističe Torn.
Posebno su opasne mineralne gazirane vode sa raznim ukusima, kod kojih ne postoji samo kiselina, već i šećeri.
- Niko ne kaže da povremeno ne možete popiti čašu, ali svakodnevno konzumiranje je zaista opasno za oralnu higijenu - ističe Torn za Independent.