Obratite pažnju na deklaracije

Srbi su gojazni i bolesni zbog ovoga: Nešto najgore što svaki dan unosimo u telo!

Dodavanjem ovoga u namirnice, smanjuju se troškove proizvodnje i prikriva loš kvalitet proizvoda
Nutricija 09.03.2017. - 17:30h Autor: webtribune.rs
Foto: Thinkstock

Beli otrovi su nešto najgore što unosimo u organizam, smatraju naučnici. Ali, ako ste pomislili na so, brašno ili šećer, prevarili ste se!

 

Beli prah sličan ovim neizostavnim začinima u velikim količinama se koristi za pravljenje mnogih proizvoda i jela, naročito restoranskih, a u pitanju je sodijum glutamat, odnosno natrijum glutamat. Poznat je i kao aditiv sa oznakom E621, a koristi se pretežno kao pojačivač ukusa.

 

Izgledom podseća na šećer i so, a vodeni rastvor ima ukus supe sa mesom. Ova supstanca se može dodati bilo kojoj vrsti hrane, a uzrokuje povećan apetit, prekomerno konzumiranje hrane i gojaznost, koja vodi do drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Koristi se za "uzbuđivanje" nervnih ćelija, ima efekat droge i lako dolazi do krvi i mozga, gde menja gene koji su odgovorni za čulo ukusa.

 

Sodijum glutamat se može pronaći u raznim vrstama kobasica, salama, čipsa, gotovih supa, konzervisanoj hrani i mnogim drugim proizvodima. Doza koja ne može da naškodi odrasloj osobi je 1,5 grama dnevno, a za decu ne više od pola grama. U današnje vreme se koristi oko 200 hiljada tona sodijum glutamata godišnje.

 

Devojka (28) umrla, ne znajući šta joj se dešava u telu: Lekari upozoravaju sve žene!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Simptomi predoziranja emulgatorom E621, takođe poznati i kao "sindrom kineskog restorana" uključuju vrtoglavicu, migrenu, poremećaje vida, palpitacije, narušavanje hormonalnog balansa, mučnina, slabost, bol u grudima... Otkrio ga je Ikeda Kikunae 1907. godine u Japanu. On je sproveo nekoliko eksperimenata koji su mu pomogli da otkrije supstancu koja može da pojača prirodan ukus proizvoda i poboljša ukus konzervisane, brze hrane i smrznutih proizvoda. Vrlo je popularan u Americi i zbog toga Amerikanci uglavnom kupuju više hrane.

 

Kada su istraživači sproveli eksperimente, koristili su sodijum glutamat i dodali su ga u hranu za miševe. Posle nekog vremena su miševi izgubili vid.

 

Jedna od negativnih posledica sodijum glutamata je što može imati loš uticaj na receptore na jeziku, koji će pogoršati percepciju hrane kako vreme prolazi.

 

U mnogim slučajevima, glutamat je razlog zbog kojeg je hrana toliko ukusna i ljudi ne mogu da prekinu sa konzumiranjem raznih loših namirnica poput čipsa, grickalica, instant supa i sličnih proizvoda.

 

Ishrana koju Srpkinje treba da preuzmu od Skandinavki: One nikada nemaju problema sa kilažom!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ukoliko ih konzumirate često, one mogu da stvore zavisnost i u tom slučaju osoba počne da preferira namirnice koje sadrže sodijum glutamat. Nekoliko naučnika bez straha je istaklo da proizvođači hrane ostvaruju dobit dodavanjem E621 u hranu, jer time smanjuju troškove proizvodnje i prikrivaju loš kvalitet proizvoda.

 

Budite oprezni prilikom kupovine hrane, čitajte etikete na poleđini proizvoda. Koristite isključivo prirodne začine.

 

Simptomi koje može da uzrokuje E621: Glavobolje, migrene, povraćanje, dijareja, napad astme, osipi na koži, lupanje srca, napad panike, potištenost, ostajanje bez daha, problemi sa ravnotežom, alergijski simptomi, crvenilo lica, promene raspoloženja, poremečaji ponašanja (kod dece i tinejdzera), mentalna zbunjenost, curenje iz nosa, otečeni podočnjaci, problemi sa prostatom i mokrenjem, lezije u ustima, depresija.

 

Takođe, postoje istraživanja koja ispituju vezu Alchajmerove i Parkinsonove bolesti sa sodijum glutamatom.

 

Ovih 5 namirnica ubijaju ljude sa visokim pritiskom: Hitno ih izbacite iz ishrane!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs