Dijeta

Magična čorba za mršavljenje: Izbacuje otrove i masnoće, a telo jača! (RECEPT)

Uvek morate imati na umu da ste ono što jedete. Stoga vodite računa da se hranite zdravo i da održavate liniju vitkom
Nutricija 08.02.2017. - 18:34h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Thinkstock

Ako ste u potrazi za hranjivim jelom koje će vam pomoći da smršate, a istovremeno čuvati vaše zdravlje, onda je ova čorba pravi izbor za vas.

 

Namirnica koja je u velikoj meri zastupljena u Ajuverdi zahvaljujući brojnim blagotvornim svojstvima naziva se mungo pasulj. To je izrazito hranjiva mahunarka zelene boje.

 

Često se koristi za detoksikaciju organizma i sjajna je za probavu, a ako želite smršati definitivno je morate imati na svom jelovniku. Naime, mungo pasulj ima nisku kalorijsku vrednost, ali je izuzetno bogata proteinima, antioksidantima, vlaknima, vitaminima i drugim važnim nutrijentima.

 

U nastavku vam donosimo recept za zdravu i hranjivu ajurvede čorbu od mungo pasulja koja će biti vaš saveznik u borbi protiv kilograma i istovremeno će hraniti vaš organizam zdravim supstancama.

 

Sastojci: 200 grama mungo pasulja, 2 čena belog luka, 1 supena kašika suncokretovog ulja, ¼ šoljice lista korijandera, 1 list lovora, 1 mala kašičica sveže narendanog đumbira, 1 mala kašika kurkume u prahu, pola male kašičice semena slačice, 3 kašike soka od limuna.

 

Hipokratova čorba: Stari lek protiv najtežih bolesti! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Priprema:

 

1. Operite mungo pasulj i potopite ga preko noći u vodi.

 

2. Ocedite ga, prelijte s litrom vode, ubacite lovorov list i pustite da provri. Zatim u pasulj dodajte zgnječeni beli luk, soi kurkumu te ostavite da se ovi začini prokuvaju dve-tri minute. Zatim dodajte sve preostale začine osim limunovog soka i kuvajte 40-ak minuta.

 

3. Na kraju u čorbu dodajte limunov sok i poslužite je.

 

Savet: U trgovinama sa zdravom hranom i bio proizvodima možete naći klasični mungo pasulj (zrna zelene boje) i mungo dal (zrna žute boje). Mungo dal zapravo su oljuštena zrna zelenog pasulja i nekima su lakše probavljiva te ukusnija, a ako njih koristite za čorbu pripremajte je na isti način.

 

5 starinskih jela na kašiku: Neka vam kuća zamiriše na dom! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs