Neverovatno

Evo šta se dešava ako svaki dan pojedemo jednu ljutu papričicu!

Da je ljuto zdravo znamo odavno, ali da je ovoliko zdravo, to nismo znali
Nutricija 26.01.2017. - 21:13h
Foto: Shutterstock

Za Hilari Klinton tvrde da gricka ljute papričice "japaleno" baš onako kako drugi uživaju u čipsu od krompira, piše Lepa & Srećna.

 

Nije to baš ono što savetuju lekari, ali novo istraživanje koje je tim sa Univerziteta u Vermontu završio posle 6 godina pokazuje da postoji veza između konzumiranja ljute hrane i stope smrtnosti.

 

Verovali ili ne, studija je pokazala da je samo jedna ljuta papričica mesečno dovoljna da smanji rizik od smrtonosnog srčanog ili moždanog udara za čak 13 odsto!

 

Šta se zapravo dešava u organizmu kada jedemo ljuto?

 

Ljuta hrana pomaže pri mršavljenju.

 

Kapsacain, supstanca koja čini ljute papričice toliko ljutim, doprinosi sposobnosti organizma da pretvara takozvanu "belu masnoću" u "smeđu masnoću". "Smeđa masnoća" je, po objašnjenju istraživača, "pametna masnoća" koja pomaže ljudskom telu da sagoreva kalorije efikasnije.

Muškarci koji jedu ljutu hranu imaju viši nivo testosterona.

 

Ovo pokazuju rezultati jedne psihološke studije - nije, dakle, reč o fiziološkim dokazima već o korelaciji. Takođe, pokazalo se i da sklonost ka kapsacainu ukazuje i na sklonost ka agresiji, rizičnim postupcima, dominantnom držanju.

 

Kapsacain pomaže u regulisanju nivoa šećera

 

Svaki put kad pojedemo hranu koja sadrži ugljene hidrate, naš nivo šećera u krvi se menja. Međutim, dodavanje ljute papričice u jelo sprečava skok šećera u krvi  pri obroku, pokazalo je jedno istraživanje nutricionista pre desetak godina. Ovo se pokazalo naročito delotvornim kod pacijenata obolelih od dijabetesa tipa 2.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...