Nema gladovanja

Brzinsko rešenje za višak kilograma: Salo nestaje i ne vraća se!

Često jedemo obroke koji se sastoje od hrane koja ima visok glikemijski indeks prilikom čega mast iz obroka odlazi u bokove, zadnjicu ili struk. Da se to ne bi dešavalo evo kako treba da izgleda vaš jelovnik
Fitnes & Nutricija
14:00h Autor:
Brzinsko rešenje za višak kilograma: Salo nestaje i ne vraća se!
Foto: Shutterstock

Kako biste postigli savršen izgled i bez razmišljanja uskočili u svoj omiljeni kupaći kostim potrebna je promena životnih navika koje se tiču ishrane i kretanja, odnosno vežbanja.

Insulin je hormon koji pomaže regulisanju nivoa šećera u krvi, on je smanjuje na način da stimuliše ćelije na apsorpciju suvišnog šećera. Problem kod insulina je podsticanje masnih ćelija da preuzimaju višak masnih kiselina iz krvi. Često jedemo obroke koji se sastoje od hrane koja ima visok glikemijski indeks prilikom čega mast iz obroka odlazi u bokove, zadnjicu ili struk.

6 dana i 6 trikova da nestane salo sa stomaka: Efikasno i lako!

Ugljeni hidrati u hrani su krivi za povišeni nivo šećera u krvi ako se prebrzo apsorbuju, a hrana koja uzrokuje brzu apsorpciju šećera je upravo ona koja podiže glukozu na visoki nivo, i takvu treba izbegavati. Uz određena pravila lako ćete da promenite svoju ishranu i da smršate, a ona mora da se zasniva na režimu tanjira:

1. Pravilo kod mršavljenja zasnovano na ishrani s nižim ukupnim glikemijskim indeksom namirnice deli na grupu crvenih, žutih i zelenih.

Crvene imaju najviši nivo GI-a i treba ih izbaciti iz ishrane. Beli hleb, suhomesnati proizvodi i punomasni mlečni proizvodi su oni iznad kojih se pali crvena lampica.

Žuti su oni koje treba konzumirati umereno, poput nemasnih sireva, banana, kukuruza i pasulja.

Zelene treba pak uvrstiti u svaki obrok, u poželjnu grupu spadaju: piletina, jaja, riba, nemasno mleko, jogurt, jabuka, pomorandža, većina povrća (posebno zelenog lisnatog) i žitarice.

2 kg manje za 7 dana: Napitak koji uništava salo na stomaku! (RECEPT)

2.Porcije koje stavljate na tanjir moraju da budu umerene, pa tako meso i riba po obroku ne bi trebalo da prelaze 100 grama, testenina 40 grama, a pirinač 50 grama. Važna je razmera "snaga" na tanjiru, pa zato pazite da kod svakog obroka polovinu čini povrće, a četvrtinu proteini i žitarice.

3.Sve povrće se preporučuje da konzumirate, posebno spanać, blitvu, tikvice, šargarepu; podjednako je preporučljivo da međuobroke ispunimo porcijama voća. Jedino morate da vodite brigu o zalogajima kada je lubenica u pitanju, pošto je njen glikemijski indeks visok.

Ne morate da gladujete: Kako je Alisa smršala 70 kilograma! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4.Riba i belo meso, ali isključivo bez masne kože pomoći će u sagorevanju viškova na kritičnim zonama jer su bogati proteinima, a siromašni mastima. U obroke uključite sočivo, ono je odličan ugljeni hidrat s niskim glikemijskim indeksom, a i bogato je vlaknima.

5.Najvažnije je da iz tanjira izbacite jednostavne ugljene hidrate poput belog hleba, umesto običnog pirinča servirajte basmati pirinač koji je bogat ugljenim hidratima i proteinima, a sadrži izuzetno male količine masti i nema holesterola.

Manekenska dijeta: Za 10 dana do 6 kg manje bez jo-jo efekta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs