Što više vremena prođe od branja proizvoda do njegove konzumacije, plod samim tim ima manje hranljivih materija, kaže Elizabeta Somer, nutricionistkinja i autorka knjige o ishrani "Eat Your Way to Happiness".

Upravo zato bi naša ishrana trebalo da se zasniva na svežim namirnicama iz lokalnog okruženja, dok bi trebalo izbegavati one koje nisu "u sezoni."

Špargle

shutterstock-135572054.jpg
Špargle Foto: Shutterstock

Špargle se mogu naći u prodavnicama gotovo cele godine, ali su najbolje u proleće, kada su vrhovi čvrsti i ukusni. Zimske špargle dolaze iz zemalja Latinske Amerike, zbog čega su veoma "drvenaste" i bezukusne.

Umesto toga odaberite:

Prokelj, koji pripada porodici krstašica, bogat je vitaminom C, koji jača imunitet, i vitaminom K, koji pomaže zdravlju kostiju. Najbolje je pripremiti ga s domaćom slaninom.

Breskve

shutterstock-1652270995.jpg
Breskve Foto: Shutterstock

Leti su breskve najsočnije i najslađe. Posle avgusta ih je teško pronaći u prodavnicama. Ako ih ipak pronađete, verovatno su uvezene iz Južne Amerike.

Umesto toga odaberite:

Citrusno voće poput narandži, koje su bogate slatko-kiselim sokom, vitaminima i mineralima koji štite organizam od sezonskih prehlada i gripa.

Svež grašak

shutterstock-673104469.jpg
Grašak Foto: Shutterstock

Slatka i mekana zrna graška prolećna su poslastica i smatraju se jednim od najčistijih povrtnih plodova na tržištu. Zimski grašak, međutim, ima brašnastu teksturu i slab ukus.

Umesto toga odaberite:

Smrznuti grašak, koji je ubrat tokom sezone i zadržao je ukus sličan "pravoj" stvari.

Kukuruz u klipu

shutterstock-309335381.jpg
Kukuruz Foto: Shutterstock

Kuvani ili pečeni kukuruz je bolji izbor od čipsa, ali sveži klipovi zimi nisu ni približno ukusni kao oni letnji, puni slatkih i mekanih zrna.

Umesto toga odaberite:

Smrznuti kukuruz šećerac zdravija je alternativa, jer je zadržao hranljive materije poput luteina.

Jagode

shutterstock-408781099.jpg
Jagode Foto: Shutterstock

Ako tokom zime naiđete na jagode, znajte da su verovatno provele mesece u hladnjači. Takve jagode nemaju ni ukus ni miris, a hranljive materije su se vremenom izgubile.

Umesto toga odaberite:

Smrznuto šumsko voće, ubrano u trenutku najveće sočnosti, savršeno je za pripremu pita, savijača i drugih slatkiša.

Paradajz

PARADAJZ  stock-photo-ripe-very-large-tomatoes-in-a-wooden-basket-on-a-colored-background-706083583.jpg
Paradajz Foto: Lina Mo/Shutterstock

Krajem leta paradajz dostiže vrhunac u ukusu i sočnosti. Međutim, paradajz koji je mesecima bio u hladnjači gubi svoju svežinu, ukus i količinu likopena.

Umesto toga odaberite:

Sveže je uvek najbolje, ali zimi za supe, variva i soseve koristite konzervirani paradajz-pelat ili pasirani paradajz. Ako imate mogućnost, birajte organski paradajz u teglama bez konzervansa.

Borovnice

Borovnice
Brovnice Foto: Shutterstock

Borovnice su zimi ne samo skupe, već i siromašnije vitaminom C i sklonije kvarenju.

Umesto toga odaberite:

Smrznute borovnice su jednako zdrave kao i sveže, sa skoro istom količinom antioksidanasa.

Stil/Kreni zdravo(Nova)

01:36
Evo kako da prepoznate pravo maslinovo ulje! Proizvođač sa sajma u Sremskoj Mitrovici otkrio tajni test svim ljubiteljima ove namirnice! Izvor: Kurir televizija