Ako vam lekar dijagnostikuje povišen holesterol, verovatno će vam savetovati da preduzmete korake kako biste ga snizili. To obično podrazumeva promene u ishrani smanjenje unosa određenih namirnica i povećanje drugih. Jedna od namirnica koja se često prva "nađe na udaru"? Sir.

"Sir sadrži mnogo zasićenih masti, koje mogu da povećaju nivo LDL, tzv. lošeg’ holesterola, objašnjava dijetetičarka Keri Gans.

"Vremenom, povišen LDL može povećati rizik od srčanih bolesti" rekla je Keri Gans.

shutterstock-59490394.jpg
Sir je prvi na udaru kada vam dijagnostikuju povišen holesterol Foto: Shutterstock

Međutim, to ne znači da morate zauvek da se odreknete sira ako imate visok holesterol. "Potrebno ograničenje unosa zavisi od pojedinca od predispozicije ka kardiovaskularnim bolestima, ali i od celokupnog načina ishrane". dodaje dijetetičarka Džesika Kording.

Ipak, dijetetičari upozoravaju da postoji jedna vrsta popularnog sira koju bi osobe sa povišenim holesterolom posebno trebalo da ograniče.

Koji popularni sir je najgori za holesterol?

Bri sir
Bri Foto: Shutterstock

Nažalost, ljubitelji mekih sireva odgovor je bri.

"Bri je bogat, kremast sir koji sadrži dosta zasićenih masti, zbog čega je najbolje da ga jedete povremeno, kao poslasticu", objašnjava , konsultantkinja za sportsku ishranu Tara Gidus Kolingvud.

Zasićene masti mogu povećati LDL holesterol i time rizik od razvoja srčanih bolesti.

Oko 28 g bri sira sadrži 7,5 g masti, od čega je skoro 5 g zasićenih masti. Većina ljudi pojede više od te količine odjednom, što znači da samo jednim obrokom bri sira možete premašiti preporučeni dnevni unos zasićenih masti.

"Njegova meka tekstura i blag ukus lako vas navedu da pojedete više nego što mislite", dodaje Keri Gans.

Kolingvudova kaže da je u redu s vremena na vreme pojesti "mali komad". "Ali česti ili veliki obroci ovog sira brzo mogu povećati nivo holesterola", upozorava Keri Gans.

Drugi sirevi koji nisu idealni za holesterol

Sirevi
"Kremasti sirevi generalno sadrže mnogo zasićenih masti", objašnjava Keri Gans Foto: Shutterstock

Kording savetuje da budete oprezni sa svim mekim i kremastim sirevima.

"Kremasti sirevi generalno sadrže mnogo zasićenih masti", objašnjava Keri Gans.

"Tu spadaju triple cream sirevi i prerađeni kremasti namazi."

Prerađeni sirevi, kao što je krem sir mogu dodati još više zasićenih masti i natrijuma u ishranu što je štetno za zdravlje srca, upozorava dijetetičarka i autorka Bet Voren.

Kako uživati u siru ako pazite na holesterol

mocarela.jpg
"Držite se količine 28 g i birajte lakše opcije poput mocarele sa smanjenim mastima, grčke fete ili kozjeg sira", tvrdi Tara Gidus Kolingvud Foto: Shutterstock

I dalje možete jesti sir, ali uz umerenost i pažljiv izbor.

"Veličina porcije je ključna", kaže Tara Gidus Kolingvud. "Držite se količine 28 g i birajte lakše opcije poput mocarele sa smanjenim mastima, grčke fete ili kozjeg sira."

Kording savetuje da pazite i na ukupnu ravnotežu u ishrani.

"Trudite se da većina masti koje unosite dolazi iz nezasićenih izvora poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i semenki ali i dalje možete uživati u malo sira", kaže ona.

Večera koja podstiče čišćenje jetre tokom noći: Preporuka nutricionista

"Pošto je dokazano da rastvorljiva vlakna pomažu u snižavanju LDL holesterola, kombinujte sir sa namirnicama bogatim vlaknima povrćem, voćem, orašastim plodovima, pasuljem ili integralnim žitaricama da biste zadržali balans."

Na kraju, Bet Voren poručuje da sir jedete svesno i u malim količinama:

"Uživajte u svakom zalogaju mala količina zaista može da bude sasvim dovoljna."

Stil/Kreni zdravo(Nova)

00:09
Recept za hrskave štapiće od tikvica  Izvor: Instagram/recepty_strojnosti