Jutjub kanal "Domaći recepti" podelio je ovaj recept za mini peciva sa sirom.
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 30g svežeg ili 8 – 10g suvog kvasca
- 250 ml vode
- 50 + 20 ml ulja
- 1,5 kašika soli
- 800g brašna + još malo da se premesi
- 250g maslaca
Nadev:
- 500g sira po izboru
- 1 belance
- so ako nije slan
Premaz:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Pripema:
U manju posudu staviti kvasac i šećer, zatim naliti toplo mleko i sve promešati. Ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Maslac staviti u zamrzivač. Odmeriti brašno, a onda mu dodati so i promešati. Sipati zatim vodu, a onda 50 ml ulja i na kraju odstajali kvasac. Prvo sve mešati, a onda umesiti testo. Mekano i po malo lepljivo testo preliti sa 20ml ulja i premesiti.
Ostaviti da odstoji dok vi pripremite nadev i radnu površinu za dalje. Dodati belance i so ako je potrebno i sjediniti. Radnu površinu stola posuti brašnom, staviti testo i njega posuti brašnom. Razvući oklagijom na dimenzije 60 x 40 ili približne. Narendati na polovinu testa pola maslaca, a onda preklopiti testo. Razvući opet na dimenzije 60 x 40cm, zatim ostatak maslaca narendati na 2/3 testa.
Preklopiti 1/3 preko sredine testa, a onda preklopiti ostatak. Kao kada savijate pismo na 3 dela. Sada dobijenu traku presavijte isto na 3 dela, da dobijete kvadrat. Stavite na tacnu, pospite brašnom i prekrijte kesom. Stavite u frižider 15 do 20 minuta. Ako imate vremena može i duže. Razvucite opet sve na dimenzije 60 x 40cm, a odna na pola stavite sir. Bolje bi bilo da je sir suviji, tako neće cureti..
Preklopite, lagano razvucite još malo, a odna isecite na trake. Trake poređajte u pleh, a onda ih isecite na kocke. Ostavite da testo pokriveno krpom raste koliko se zagreje rerna, a možete i duže, opet koliko vremena imate. Umutiti žumance sa mlekom i premazati pogačice. Staviti da se peku u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 25 minuta.
Pečene prohladiti, opet zaseći i poslužiti.
Prijatno.
U nastavku pogledajte video: