Važno je znati

Kako da izaberete najbolje meso: Kupite ono koje je pravilno obešeno u mesari

Brbljiv mesar koji zna znanje i spreman je da ga podeli sa svojim mušterijama, zlata vredi, jer može da vam detaljno objasni za koja jela da koristite koji komad mesa, da vas savetuje oko njegove pripreme i da vas upozna s nekim novim receptima
Nutricija 20.10.2014. - 22:51h Autor: hranazadusu.com
Foto: Shutterstock

Kad dođete u mesaru, postoji nekoliko detalja koji će vam osigurati da dobijete najbolje meso. Uz ove savete postaćete stručnjak za odabir najboljeg mesa!

 

OVDE saznajte kako da izbegnete najčešće greške u kuhinji.

 

1. Pronađite mesaru koja je i klanica

 

Bilo da prodaju životinje koje su pasle na livadi ili ne, mesara koja dolazi u dodir s celom životinjom, a ne kupuje komade, zna odakle dolazi njihovo meso. Mesara koja sama kolje životinje ima znatno više posla od onih koje nabavljaju meso nakon klanja, ali ako je već neko uložio napor da obavi i sav taj posao, onda je veća šansa i da ostatak posla obavljaju kompletnije i bolje.

 

2. Kupite crveno meso

 

Ovo je vrlo jednostavno pravilo. Ako je govedina ružičasta (od nezrele životinje) ili svinjetina siva (ili je isto reč o nezreloj životinji ili je iz lošeg uzgoja), onda neće imati nikakav ukus, a vi krenite u potragu za drugim mesarom.

 

Zašto i kako da jedete meso divljači saznajte OVDE.

 

3. Kupite meso koje je pravilno obešeno

 

Iako zvuči čudno, ustvari je reč o jako bitnoj stvari. Naime, ako govedina nije stavljena na sušenje dve sedmice nakon klanja, onda će biti pretvrda. Ako je bila vlažna, a nije dobro obešena, ni ta vlaga nije isparila što znači da se meso nije moglo dobro osušiti. Ispravno obešeno meso gubi od 15 do 20% svoje težine tokom sušenja u obešenom položaju, što doprinosi tome da se ukus mesa koncentriše (kao i tome da mali broj mesara to uopšte i radi).

 

4. Potražite domaće proizvođače

 

Od slanine, salame i šunke do pečene govedine, iznutrica i kobasica, ako je sve rađeno na jednom mestu, to ukazuje na to da mesar brine za ono što radi, proizvodi i prodaje, te da dobro koristi svaki deo mesa.

 

Kako da prepoznate da je meso dovoljno pečeno pročitajte OVDE.

 

5. Potražite mesare koji znaju znanje

 

Brbljiv mesar koji zna znanje i spreman je da ga podeli sa svojim mušterijama, zlata vredi. On vam može detaljno objasniti za koja jela da koristite koji komad mesa, predložiti vam šta da isprobate (pogotovo kad vas upozna i stekne uvid u vaše preferencije i navike), i da vas savetuje oko pripreme mesa i da vas upozna s nekim novim receptima. Poštujte ga i slušajte. On može puno toga da vas nauči, jer meso je ipak ono čime se on bavi, skoro svakog dana u sedmici.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...