Moćna namirnica

Jedite što više karfiola: Smanjuje rizik od raka, gojaznosti, dijabetesa i moždanog udara

U karfiolu se nalazi i alicin koji deluje pvoljno na zdravlje srca i smanjuje rizik srčanog i moždanog udara. Pored toga, kombinacija selena i vitaminoma C jača imuni sistem i održava nivo holesterola u krvi
Nutricija 15.10.2014. - 22:11h Autor: stvarukusa.rs
Foto: Shutterstock

Karfiol pruža mnogo mogućnosti za improvizaciju u kulinarstvu. Možete ga pripremiti na mnogo načina, a on će vašem organizmu obezbediti mnogo korisnih sastojaka. U nastavku sledi nekoliko blagodeti karfiola:

 

1. Karfiol je povrće koje ne sadrži masti i natrijum. Redovnim konzumiranjem karfiola smanjuje se rizik od nastanka kancera.

 

2. Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C.

 

OVDE saznajte sve dobrobiti čudesne cvekle - pomaže i kod  najtežih oboljenja.

 

3. Karfiol sadrži kalijum, mineral koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića.

 

4. Pored toga, u ovom povrću se nalaze i izotiocijanati koji sprečavaju razvoj ćelija raka.

 

5. Redovno konzumiranje karfiola sprečava se oštećenje organizma usled dejstva slobodnih radikala jer sadrži moćne antioksidante.

 

Sve primene sode bikarbone saznajte OVDE - svakodnevno konzumiranje čini čuda za zdravlje i lepotu.

 

6. Karfiol deluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih oboljenja i kancera.

 

7. U karfiolu se nalazi i dosta vitamina K i omega-3 masnih kiselina, koji smanjuju upalu. Redovnim konzumiranjem ovog povrća smanjuje se rizik od nastanka artritisa, gojaznosti, dijabetesa...

 

8. Karfiol može smanjiti upale i čuvati zdravlje krvnih sudova. Takođe, ovo zdravo povrće pozitivno utiče na cirkulaciju.

 

Legenda koja je otkrila recept za kefir, napitak dugovečnosti - OVDE saznajte.

 

9. Ova namirnica sadrži i glukozinolate koji aktivirajju prirodnu detoksikaciju organizma. Naučna istraživanja su pokazala da glukozinolati deluju prevenitvno na pojavu nekih vrsta kancera.

 

10. U karfiolu se nalazi i alicin koji deluje pvoljno na zdravlje srca i smanjuje rizik srčanog i moždanog udara. Pored toga, kombinacija selena i vitaminoma C jača imuni sistem i održava nivo holesterola u krvi.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...