5 SAVETA DR ČUBRILA ZA ONE KOJI SU NA DIJETI: "Na slavi ne odbijajte kolače, ali ih jedite OVAKO"

Ukoliko ste na dijeti, doktor Dejan Čubrilo savetuje da jedete sve sem hleba, ali da količinu ograničite

Fitnes & Nutricija
Autor:
5 SAVETA DR ČUBRILA ZA ONE KOJI SU NA DIJETI: "Na slavi ne odbijajte kolače, ali ih jedite OVAKO"
Dr Dejan Čubrilo, Foto: Printscreen/youtube/rts ordinacija

Doktor Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta gostujući u RTS ordinaciji govorio je o dijetama, mršavljenju i kako to utiče na naše telo.

Da li je bolje jesti jednom ili imati više manjih obroka?

"Ja sam za to da se konzumira više manjih obroka u toku dana. To znači ako jedete pasulj treba da jedete otprilike "šaku pasulja". Princip da se najedete jednom jer znate da nećete jesti 12 sati je pogrešan. Na primer, ja ću da pojedem dva tanjira pasulja jer narednih 12 sati neću ništa da jedem - nema nikakav efekat."

Doktor Čurbilo tvrdi da autofagija nije za one koji imaju insulinsku rezistenciju, jer telo ne može da iskoristi ništa iz autofagije.

"Autofagija nije zdrava za nas smrtnike," kaže doktor.

Dr Čubrilo
foto: Printscreen/youtube/rts ordinacija

*Koliko obroka dnevno je potrebno da skinemo kilograme?

"Vi ustanete i sami odredite koja količina hrane je za vas dobra i dovoljna. Na primer šaka badema i šaka borovnica je prvi obrok koji će meni dati dovoljno energije da izguram neko vreme. To je ta promena mozga. Ako ja kažem sebi da mogu da pojedem 6 jaja ujutru, to nije normalno.

Prošlo je 2 sata od kako ste pojeli borovnice i bademe, popijte limunadu ili čaj. Nakon 20 minuta, možete pojesti 3 komadića slaninice sa parčetom sira i eto ti obroka. Slaninica mora da se jede kada ste na dijeti.

5 puta dnevno možete jesti po šaku badema. Kalorije ne mogu da se broje, to je suludo. Na primer, vi treba dnevno da unosite 1200 kalorija. Ako jedna čokolada ima 300 kalorija, to znači da vi možete danas da pojedete samo 4 čokolade. Pa vi probajte da smršate!

Ako pojedete punu činiju pirinča, šećer vam skoči na 9 ili 10, insulin skoči zajedno sa njim - tu neće doći do mršavljenja!"

*Kolika razlika treba da bude između obroka ako ste na dijeti?

"Ako ste pojeli nešto što je šećer: ovas, pita, hleb, krompir, voće i td. Nakon toga ne smete uzeti sledeći ugljeni hidrat narednih 5 - 6 sati. Ako sam pojeo jabuku (mada nikad ne savetujem celu jabuku da se jede) posle dva sata ako pojedam sir, ja sam ok. Poenta je ne gladuj - nego uči šta sa čim ide.

Ako posle jabuke odlučite da pojedete pastu - to je greška. "

*Večerati dok traje dijeta ili ne?

"Naravno večera i samo večera. Ako izbacite večeru, vi ste napravili telu jedan haos. Vi ćete onda da se najedete, kada budete jeli onaj obrok u 17h. Mom telu treba kontinuirana energija, pomalo svega: slaninica, vino, sir - ništa to nije zabranjeno za večeru čak ni u dijetu. Neka svako to proba. Ali nemoj pojesti 100 grama sira - ograniči se. Ali ključ cele priče je da ne jedete voće ni hleb.

Ovsena kaša ne sme da se jede - to je trovanje šećerom - od toga nema mršavljenja."

Šta treba da se ruča, ako hoćete da smršate?

"Krenite sa ribom, mesom, nečim konkretnim.. Ali pojedite po malo mesa, recimo oko 100 grama. Slobodno pojedite ćevape sa salatom, ili recimo pojedite pola pljeskavice bez lepinje i sa dosta salate."

*Koristiti hleb ili ne?

"Početnici u dijeti treba u startu da izbace hleb. Sačekajte mesec, dva, tri dana i onda ubacujte po malo hleba. Čak ne sme da se jede ni onaj sa heljdom i celim zrnom.."

*Da li treba da se izbace žitarice u početku dijete?

"Apsolutno. Nikad nećete smršati ako jedete žitarice, pogotovo ne mnogo žitarica."

*A šta jesti?

"Orašaste plodove. To neka bude prva i osnovna varijanta. "

*A da li su ok jaja?

"Da, sa salatom, sirom, kiselim mlekom - da."

*A jesti voće tokom dijete ili ne?

"Dobro je jesti voće, ali dozirano. Ne možete da ne jedete ništa od voća, ali treba ga izbegavati. Dnevno možete pojesti do 300 grama voće koje je manje šećerno. To su borovnice, maline... Niko vam ne brani da jedete voće, ali noću nikako. To je masna jetra u najavi. To je šećer do krova. To ide direktno u jetru i jetra ga pretvara u mast."

*A šta je sa kolačima?

"Sad će početi slave, svadbe i nudiće vam kolače. Nikako ne odbijajte, nego ih jedite ovako: uzmete kafenu kašiku pa probate jedan kolač, pa kafenom kašikom zagrabite drugi kolač, pa kafenom kašikom treći kolač.

Eto, pojeli ste slatko - niste odbili domaćina, a ispoštovali ste i sebe.

Količina diktira stanje našeg zdravlja. Ne mora dijeta biti toliko rigorozna: pojedi kolače, pojedi ćevape, ali pazi na količinu."

5 SAVETA DOKTORA ČUBRILA ZA ONE KOJI ŽELE DA SMRŠAJU:

1. Više obroka tokom dana

2. Izbacite hleb

3. Smanjite i dozirajte voće

4. Večerajte - ali ne hleb i ne voće

5. Jedite i meso i slatkiše - ali dozirano

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs