Svi znamo da je Novak Đoković veliki profesionalac koji se trudi da do savršenstva dovede sve što radi. Za bolji performans svog tela, on se trudi da svaki dan jede što zdraviju hranu, balansirane proizvode koji mu daju snagu i lakoću pokreta. Nedavno smo pisali o ženi koja kuva za Novaka i koja se brine o njegovoj ishrani, a danas vam donosimo informacije o njegovoj dijeti.
Jednom prilikom je priznao da sam praktikuje autofagiju, koja se zasniva na gladovanju od 16 sati.
"Dotakao bih se teme autofagije. Koliko je bitna, ta vrsta posta 16 - 8 je popularna, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to ja primenjujem, osetio sam u poslednjih godinu i po dana koliko to praktikujem, dosta poboljšanja u sistemu za varenje, bolje spavam, imam veću energiju tokom dana, imam manje tih padova," rekao je svojevremeno Đoković.
Kako izgleda ishrana Novaka Đokovića?
U jednoj Instagram objavi Đoković je naveo da dan započinje sa malo mineralne vode i limunom. A potom od stabljika celera pravi hladno ceđeni sok koji konzumiran nakon vode sa limunom.
"Ovaj sok je pun minerala, soli i još neotkrivenih elementa koji čiste vašu jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Doduše, oni ga ne uzimaju čistog, već s dodatkom soka od krastavca ili jabuke," otkrio je tada Novak.
Nakon soka od celera, Novak u prvom delu dana jede mnogo voća i salata, nešto što nije zahtevno za varenje.
"Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, sladak i običan krompir, kuvan na pari," ispričao je teniser.
Trodnevni Jelovnik Novaka Đokovića
Prvi dan:
Doručak: Pije velike količine vode, zatim uzme 2 kašike meda; musli (organska zob bez glutena, brusnice, suvo grožđe, seme bundeve ili suncokreta i badem).
Međuobrok: kreker bez glutena sa avokadom i tunjevinom.
Ručak: Salata od mešanog zelenog povrća, testenina bez glutena, tikvice, špargle, sušeni paradajz, vege sir.
Međuobrok: jabuka sa idijskim maslacem; dinja
Večera: Salata od kelja, komorača, kinoe i pinjola, inćuni ili sardina; minesote supa; fileti lososa.
Drugi dan:
Doručak: Velike količine vode, 2 kašike meda; banana sa indijskim maslacem, viće.
Međuobrok: tost bez glutena sa bademovim maslacem i medom.
Ručak: Salata od zelenog povrća, testenina bez glutena, crvena paprika, rukola, indijski orasi, rukola, bosiljak, začinsko sirće.
Užina: voće i orašasti plodovi.
Večera: Salata od tunjevine sa boranijom, pasuljem, rukolom, paradajzom. Supa od paradajza.
Treći dan:
Doručak; Velike količine vode, 2 kašike meda, ovas bez glutena sa indijskim maslacem i bananom; voće.
Užina: domaći humus i jabuke.
Ručak: Salata od zelenog povrća, testenina bez glutena sa pestom.
Međuobrok: Avokado sa krekerima bez glutena.
Večera: Sveža salata od zelenog lisnatog povrća, supa od šargarepe...