uvek su zdravi

NA TRPEZI MONAHA SA SVETE GORE UVEK SE NALAZE OVE 3 NAMIRNICE: Retko su bolesni, jer jačaju imunitet na poseban način

Svi se pridržavaju strogih smernica.

Fitnes & Nutricija
13:11h Autor:
NA TRPEZI MONAHA SA SVETE GORE UVEK SE NALAZE OVE 3 NAMIRNICE: Retko su bolesni, jer jačaju imunitet na poseban način
Foto: Profimedia / Ilustracija

Kada je hrana u pitanju, monasi sa Svete Gore pridržavaju se pravila koja su ustanovljena vekovima unazad. Postoji i određena tradicija koja se vezuje za njihov obork, a pojednie namirnice su često na njihovoj trpezi.

Prema rečima oca Epifanije Milopotami, kuvar sa Atosa, njihova ishrana se sastoji od prirodnih proizvoda koje im daje Grčka. Smatra da je upravo taj izbor ono što svakog monaha štiti od bolesti, jer je za dobro jelo najvažniji kvalitet sastojaka.

Monah
foto: Shutterstock

Svetogorski monasi jedu ukusno, zdravo i jednostavno, a obrok ne traje duže od 15 minuta. Konzumiraju hranu bez konzervansa, začina i masti, u malim porcijama i mogućnosti apstinencije. Takođe, isitiču da bi trebalo da se kuva sa molitvom na usnama i ljubavlju u srcu.

U njihovom jelovniku ne postoji meso, umesto toga jedu svežu ribu. Kuvar koristi maslinovo ulje samo utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom. Bilo koja druga mast u hrani nije dozvoljena.

Namirnice koje se gotovo uvek mogu naći na njihovoj trpezi jesu šumsko voće i pečurke, kao i zelene salate.

bukovače, pečurke
foto: Shutterstock

Za jačanje organizma piju puno mleka, jedu jaja i sireve. Jastozi, hobotnice i lignje na njihovom stolu su retkost, dozvoljene su samo u vreme posta da bi se diverzifikovao riblji meni, jer su sve školjke beskrvne.

Takođe, život monaha sa Svete Gore se svodi na ishranu bez slatkiša i alkohola, samo ponekad sebi dozvoljavaju halvu i lokum, malo kafe i vina.

- Nisam išao u kulinarsku školu i nemam nikakvu diplomu. Ali, dok sam bio pored starijih, naučio sam kako da pržim luk na laganoj vatri: što se luk duže prži, to će biti ukusniji. Naučio sam i da je za kuvanje bilo kog jela potrebno strpljenj – kaže otac Epifanije Milopotamis.

Nekoliko pravila svetogorskih monaha za kuvanje i obedovanje:

  1. Pročitajte molitvu pre kuvanja.
  2. Obratite posebnu pažnju na izbor sastojaka: svi moraju biti sveži, čisti i prirodni.
  3. Poštujte vatru, naučite da je pravilno koristite.
  4. U kuvanju češće koristite jednostavne sastojke (luk, beli luk, limun, maslinovo ulje).
  5. Voda je najjednostavniji sastojak, ali vaš odnos prema njoj mora biti najbolji. Mi smo ništa bez nje.
  6. Čitajte kuvare, učite svaki dan, koristite svoju maštu.
  7. Negujte vid, miris, jezik, kako biste lakše razlikovali gorko i slatko, slano i ljuto.
  8. Zapamtite da dobra kombinacija ukusa i boja čini prezentaciju dobitnijom.
  9. Održavajte kuhinju i sav pribor čistim kako biste u bilo kom trenutku mogli da počnete da kuvate bez odlaganja.
  10. Nemojte se plašiti da napravite kulinarske greške. Oni koji vas vole uvek će uživati u hrani koju kuvate.
  11. Što više ljubavi uložite u proces kuvanja, hrana će biti ukusnija.
Sveta Gora
foto: Profimedia

A jedno od najvažniji pravila je da nikada ne jedu obilno, već umereno, samo onoliko koliko je njihovom organizmu potrebno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs