gastritis dijeta

POČETAK PROLEĆA JE NAJTEŽI PERIOD ZA LJUDE KOJI BOLUJU OD GASTRITISA: Rešite se tegoba na PRIRODAN način! (JELOVNIK)

Gastritis označava zapaljenski proces sluznice želuca.. Način ishrane upravo doprinosi čestoj pojavi ovog oboljenja.

Fitnes & Nutricija
10:58h Autor:
POČETAK PROLEĆA JE NAJTEŽI PERIOD ZA LJUDE KOJI BOLUJU OD GASTRITISA: Rešite se tegoba na PRIRODAN način! (JELOVNIK)
Foto: Shutterstock

Razlikuje se akutni i hronični oblik gastritisa. Akutni gastritis nastaje naglo i kratkog je trajanja, a hronični se razvija postepeno sa sve većim otežavanjem normalne ishrane.

Uzroci gastritisa su različiti. Najpre treba istaći štetno dejstvo određene vrste i količine hrane. Preterano velike količine unete hrane, jako začinjene, nedovoljno kuvane ili nedovoljno sažvakane i uzete u neredovnim razmacima doprinose pojavi gastritisa. Navika uzimanja alkoholnih pića često dovodi do gastritisa (posebno ako se alkohol unosi na prazan želudac). Preteranost u pušenju, kao i uzimanje kafe takođe je štetno, posebno ako bolujete i od čira na želucu.

Određeni lekovi mogu izazvati gastritis, ili ga pogoršati. Ponekad i male količine aspirina mogu izazvati jako želudačno krvarenje, naročito ako se aspirin popije na prazan želudac i sa vrlo malo vode. Takođe, i antibiotici mogu izazvati gastritis. Promene na sluznici želuca usled konzumiranja određenih lekova su prolazne, i nestaju ubrzo nakon prestanka uzimanja leka.

Gastritis je često propratna pojava određenih infektivnih oboljenja (difterije, gripa, zapaljenja pluća i dr.). Osim toga, čir na želucu je vrlo često praćen gastritisom u gornjem delu, a čir na dvanaestopalačnom crevu gastritiosm u donjem delu želuca. Gastritis može biti i alergijskog porekla, kod osoba koje su preosetljive na neku vrstu hrane.

SIMPTOMI GASTRITISA SU INTENZIVNIJI U PROLEĆE

Za obolele od gastritisa proleće i leto nisu nimalo prijatna godišnje doba jer se tada luči više želudačne kiseline. To pokreće čitav niz simptoma:

  • bol i pečenje u želucu,
  • mučnina,
  • podrigivanje,
  • nadutost i pojačano stvaranje gasova.
  • I stres je izraženiji tokom toplijih dana, što takode loše utiče na organe za varenje.

Jedan od glavnih faktora za nastanak želučanih smetnji jeste loša hrana, pa se samim tim se i ishrana kod gastritisa mora pravilno usmeriti i prilagoditi.

Hronični gastritis – ishrana

Kod lečenja gastritisa treba odstraniti sve uzroke koji nadražuju želudačnu sluznicu: jake začine, biber, jako vruća i hladna jela, alkoholna pića, kafu, nikotin i dr. Hrana treba da je dobro sažvakana, a obroci češći i manji. Treba izbegavati previše masna jela, naročito preprženu svinjsku mast (hranu pripremati na ulju). Dozvoljene su sve vrste mesa: kuvano i pečeno meso se bolje podnosi, a pohovano i prženo teže.

Kod hroničnog gastritisa sa normalnom ili blago povišenom kiselinom, određuje se posebna dijeta. Kod hroničnog gastritisa sa smanjenom želudačnom kiselinom daje se hrana sa dosta belančevina (mleko, sir, jaja, meso), koja nadražuje lučenje želudačnog soka.

Hronični gastritis – primer dijete

Kod osoba sa hroničnim gastritisom ishrana se sastoji od većeg broja manjih obroka u toku dana.

DAN 1

Doručak: mladi sir, integralni hleb, mleko

Užina 1: kruška

Ručak: čorba sa grizom, musaka od karfiola sa piletinom, salata od šargarepe

Užina 2: kuvane jabuke

Večera: rolat sa mesom ili ćufte, kiselo mleko

DAN 2

Doručak: meko kuvano jaje, mleko

Užina 1: puding ili griz

Ručak: paradajz čorba sa grizom, boranija sa telećim mesom, kiselo mleko

Užina 2: voćna salata

Večera: sarmice od spanaća, jogurt

DAN 3

Doručak: preprženi integralni hleb sa maslacem, čaj

Užina 1: jagode sa šlagom

Ručak: supa od povrća, tikvice sa pirinčem, teleći ragu, zelena salata

Užina 2: voćna salata

Večera: kuvani proso i jogurt

DAN 4

Doručak: crni hleb sa pavlakom, mleko

Užina1: kolač sa jabukama

Ručak: čorba od tikvica, krompir u belom sosu, teleće pečenje, salata od slatkog kupusa

Užina 2: voćni sok ili voćni jogurt

Večera: omlet sa sirom, kiselo mleko

DAN 5

Doručak: integralni tost sa medom, mleko

Užina 1: voćni puding

Ručak: čorba od blitve, musaka od šargarepe, zelena salata

Užina 2: voćni kompot

Večera: testenina od spelte sa sirom

DAN 6

Doručak: integralni hleb ili tost sa maslacem, mleko

Užina 1: maline

Ručak: supa od šargarepe, tikvice sa paradajzom, krompir sa teletinom

Užina 2: sutlijaš

Večera: teleća džigerica, zelena salata, voćni sok

DAN 7

Doručak: mladi sir, meko kuvano jaje, prepečen integralni hleb

Užina 1: pečene jabuke

Ručak: supa od spanaća, musaka od karfiola, kiselo mleko

Užina 2: voćni kompot

Večera: kuvana piletina, dinstana šargarepa, jogurt

SAVRŠENI OBROCI ZA OSOBE OBOLELE OD GASTRITISA:

ALKALNA LEKOVITA ČORBA

200g sočiva, 200ml povrtnog bujona, jedan avokado, jedan veći slatki krompir, šaka spanaća, dve šargarepe, jedna crvena paprika babura, dve kašičice sveže seckane mirođije, četiri čena belog luka, jedna manja glavica crnog luka, kašičica kokosovog ulja

Iseckajte crni i beli luk i komadiće sipajte u posudu sa zagrejanim kokosovim uljem. Dodajte seckanu šargarepu i slatki krompir pa sve zajedno dinstajte. Dodajte povrtni bujon i sačekajte da sve vri oko deset minuta. Sklonite sud pa dodajte sve ostale sastojke u čorbu i izmiksujte ručnim mikserom ili u većem blenderu.

BARENI SMEĐI PIRINAČ SA POVRĆEM

Тri šolje smeđeg pirinča, pet i po čaša vode, dve kašičice maslinovog ulja, limun, po jedna šaka povrća (karfiol, spanać, brokoli, šargarepa), malo morske soli

Stvaite vodu na vruću ringlu da se zagreva pa u nju dodajte maslinovo ulje i morsku so. Kada proključa dodajte pirinač. Obarite i povrće pa ga dodajte u proceđen pirinač. Dodajte nekoliko kapi limuna.

SMUTI SA SOJINIM MLEKOM, JOGURTOM I BANANOM

200ml nezaslađenog sojinog mleka, 100g niskomasnog grčkog jogurta, jedna manja banana, kašičica meda

Spojite sve sastojke i izmiksujte u blenderu.

INTEGRALNA TESTENINA SA PAVLAKOM OD TOFU SIRA

Јedno pakovanje integralne testenine sa speltom, 250g sirovog organskog tofu sira, 5 kašika maslinovog ulja, kašičica sveže ceđenog limunovog soka, malo soli

Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi u koju ste dodali kašiku maslinovog ulja. Iseckajte tofu sir pa ga kuvajte 8-10 minuta. Procediti tofu nakon kuvanja i pomešati ga sa malo vode u kojoj je kuvan, kao i sa preostalim maslinovim uljem, malko soli i limunovim sokom. Sir sa dodacima izblendajte dok se ne stvori kašasta smesa. Umešajte dobijenu pavlaku sa testeninom.

PROTIVUPALNO MLEKO SA KURKUMOM

Dve šolje čistog kokosovog mleka, dve kašičice kurkume, pola kašičice cimeta u prahu, kašičica sirovog meda, ¼ kašičice đumbirovog korena u prahu

Sve sastojke dobro izmiksujte u blenderu. Smešu zagrevajte u lončetu nekoliko minuta na srednjoj temperaturi. Napitak konzumirajte pre nego što se ohladi.

LOSOS SA RUKOLOM I CRVENIM LUKOM

ZA LOSOSA: dva fileta lososa, puna kašika kokosovog brašna, dve kašike svežeg seckanog peršuna, kašičica maslinovog ulja, malo soli ZA PRILOG: dve šolje rukole, ¼ tanko sečenog crvenog luka, sok od jednog sveže ceđenog limuna, kašika belog vinskog sirćeta, kašičica maslinovog ulja, malo soli

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite filete lososa na papir za pečenja i premažite ga maslinovim uljem. Posolite ribu i pospite je mešavinom kokosovog brašna i seckanog peršuna. Peći 15 minuta u zagrejanoj rerni. Dok se losos peče, pomešajte sastojke za prilog. Stavite pripremljen losos na povrće.

OVSENA KAŠA SA BANANOM I ORASIMA

Pola šolje ovsenih pahuljica, pola šolje bademovog mleka, jedna i po zrela banana, kašika niskomasnog grčkog jogurta bez šećera, dve kašike seckanih oraha, dve kašičice meda, pola kašičice cimeta u prahu, 1/8 kašičice muskatnog oraščića u prahu, ¼ kašičice ekstrata od vanile

Potopite ovsene pahuljice u bademovo mleko. Dodajte ostale sastojke. Promešati sve i ostaviti da prenoći u frižideru pa ujutru konzumirajte kao doručak.

KORISNI SAVETI ZA PACIJENTE SA GASTRITISOM

  • Odredite tri glavna obroka i dve užine. Pridržavajte se rasporeda i nemojte preskakati nijedan obrok. Gladovanje i prejedanje će pogoršati simptome.
  • Ispravno žvakanje olakšava varenje i skraćuje vreme gastričnog zadržavanja hrane. Produžiti sedenje 10 minuta na kraju obroka. Važno je tokom obroka uživati u njemu bez nervoze i biti potpuno opušten.
  • Voda je veoma važna u ishrani, pogotovo osobama koje imaju simptome gastritisa. Pomaže da se izbace toksini iz tela i održava hidrataciju organizma. U slučaju gastritisa, važno je uzimati tečnost tokom obroka, u malim količinama izbegavajući da padne ispod 1.5 litre u toku dana.

REDOVNA, PRAVILNA ISHRANA ĆE U VELIKOJ MERI POMOĆI U LEČENJU GASTRITISA

Ono što jedemo može dosta pomoći u lečenju bolesti kao što je gastritis.

Smanjiće se upala i iritacija, a neprijatan osećaj poput bola i mučnine će nestati.

Istovremeno, poboljšaće se proces varenja i apsorpcija hranljivih materija.

S obzirom da ne reaguje svaki organizam isto na unete namirnice, možete se posavetovati sa lekarom ili nutricionistom kod planiranja jelovnika radi ublažavanja simptoma bolesti.

Ono što jedemo može dosta pomoći u lečenju bolesti kao što je gastritis.

Smanjiće se upala i iritacija, a neprijatan osećaj poput bola i mučnine će nestati.

Istovremeno, poboljšaće se proces varenja i apsorpcija hranljivih materija.

S obzirom da ne reaguje svaki organizam isto na unete namirnice, možete se posavetovati sa lekarom ili nutricionistom kod planiranja jelovnika radi ublažavanja simptoma bolesti.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs