Kardiolog dr. med. Vilijam Dejvis smatra da su neretko namirnice koje su dobre za creva, dobre i za srce.
- Lekari treba da budu stručnjaci za nutricionizam i mikrobiome - rekao je dr. Dejvis za mindbodygreen. Zato što mikrobiomi u crevima igraju važnu ulogu u održavanju imunološkog sistema u to spada i zdravlje srca.
Zbog toga je dr. Dejvis naveo neke omiljene namirnice koje uvek drži u frižideru, a koje mu pomažu u očuvanju zdravlja srca.
Kardiolog koji hvali meso? To je zaista neobično. Obično se ishrana za srce bazira na namirnicama biljnog porekla, a to neretko znači i odbacivanje mesa kako bi se smanjio nivo holesterola u krvi te krvni pritisak.
Čak je studija objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association dokazala da oni koji se drže ishrane s biljnim namirnicama mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje za 16 odsto.
Međutim, Dejvis smatra da je organski uzgojeno meso (životinje koje su pasle travu) važan deo uravnotežene ishrane za zdravo srce. Meso organa životinja (jetra, jezik, pankreas, bubrezi itd.) je bogato vitaminom B, gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom, kolinom i vitaminima topivim u mastima (A, D, E i K).
- Moderni ljudi su postali toliko gadljivi da više ne jedemo mozak, srce, jezik ili jetru. Uz to radimo vrlo glupe stvari, na primer kupujemo meso bez kosti, pileća prsa bez kože i ne koristimo nutrijente koji se nalaze u kostima i koštanoj srži. Kao ni kolagen i hijaluronsku kiselinu koji se nalaze u koži - rekao je Dejvis.
Odbacivanjem kože i kostiju životinja zapravo odbacujemo dobrobiti mesa.
-Sačuvajte kosti, masnoće i napravite od toga variva i supe- istakao je.
Naravno, ne treba preterivati s konzumiranjem mesa.
- Generalno možemo reći da bi u odrasloj populaciji bilo dovoljno meso konzumirati oko tri puta nedeljno, a pritom dati prednost belom mesu živine u odnosu na crveno meso čiju bi učestalost konzumiranja trebalo ograničiti na jednom nedeljno, i to samo ako nam to dozvoljava zdravstveno stanje - rekla je nutricionistkinja Vedrana Dučkić.
Mahunarke
Pasulj, sočivo, grašak, soja, leblebija treba da budu deo vašeg svakodnevnog jelovnika. Mahunarke su bogate vlaknima, a vlakna poboljšavaju zdravlje srce smanjenjem nivoa LDL (lošeg) kolesterola.
Osim toga, mikrobiomi u crevima obožavaju ishranu koja se bazira na namirnicama biljnog porekla. Mahunarke su posebno dobre jer sadrže prebiotička vlakna koja pomažu rastu dobre bakterije koja se zove Akkermansia muciniphila.
- Ali kad ta bakterija ne dobija vlakna, ona ima sposobnost konzumiranja ljudske sluzi - navodi Dejvis. Sluz služi kao zaštitni sloj za gastrointestinalni trakt, a jednom kad se ova crevna bakterija počne da se hrani sluzi, s vremenom to može uticati na zdravlje creva. Budući da je zdravlje creva povezano s gotovo svim procesima u telu, može uticati i na zdravlje srca.
Dr. Dejvis dodaje da ljudi koji se drže strogih dijeta s malo unosa ugljenih hidrata i vlakana mogu dobiti razne zdravstvene probleme.
Kako to sprečiti?
Unosite vlakna, a to ćete najlakše postići porcijom mahunarki.
Eterična ulja za jelo
Potrebna su dodatna istraživanja o unosu eteričnih ulja, ali mnoge kulture praktikuju korišćenje ulja i bilja za zdravlje. Zapravo, neka istraživanja smatraju da unosom eteričnih ulja možemo smanijiti probavne tegobe.
Na primer, eterično ulje peperminta podstiče zdravlje creva, dok ulje gorke pomoradže poboljšava zdravlje želuca.
Međutim, nikako ih nemojte uzimati bez konsultacije s lekarom ili nutricionistom jer treba biti vrlo oprezan.
- Postoji specifičan način unošenja eteričnih ulja jer ih ne uzimate direktno - ističe Dejvis.
Isto tako, neka eterična ulja nikako ne smete unositi, poput breze eukaliptusa...
Svačije telo je različito, stoga je važno otkriti namirnice koje odgovaraju vašem životnom stilu. Generalno pravilo je: Vodite računa o zdravlju creva i vaše srce biće vam zahvalno.