Ukoliko spadate u grupu koja muči muku sa salom na stomaku onda znate koliko je teško istopiti masnoće sa ove regije. Čak iako ste na dijeti i redovno se bvite fizičkom aktivnošću, postoji mogućnost da salo ostane.
Dr Majkl Mozli, stručnjak za ishranu i mršavljenje, objasnio je kako najlakše smršati u stomaku.
"Da biste skinuli salo oko struka, morate da ga razumete, a da biste ga razumeli neophodno je da shvatate kako insulin funkcioniše. Telo pravi insulin da bi regulisalo nivo šećera u krvi posle hrane. Na ćelijskim zidovima, insulin otvara 'prolaz' za glukozu koja se potom troši u mišićima ili skladišti u masti. U masnom tkivu, insulin sprečava otpuštanje masnih kiselina, koje su izvor energije, u organizam. I to je sve u redu, sve dok insulin funkcioniše kako treba", rekao je on.
"Ali kako starimo, naši receptori za insulin koji se nalaze u ćelijskim zidovima postaju sve manje osetljivi. Zbog toga, nakon obroka, u krvi se nalazi više glukoze i masnih kiselina nego inače. Ovo je toksična smeša koja dovodi do brojnih problema u organizmu, a jedan od njih je i gomilanje masti", rekao je doktor.
"Jedini način da se otarasite dosadnog sala oko struka je da prekinete začarani krug naglih skokova šećera u krvi. Iznenađujuć broj navodno dijetalnih proizvoda zapravo sadrži visok procenat šećera, ali proizvođači smeju da ih nazivaju dijetalnim zato što sadrže malo masti. Brojne studije su potvrdile da kada izbacimo ugljene hidrate koji izazivaju nagle skokove šećera, osećaj gladi postaje blaži i tada počinje mršavljenje. Ograničite unos hrane i pića koji sadrže šećer, i to više od pet odsto ukupne težine proizvoda, na samo dva puta nedeljno i pridržavajte se toga", rekao je on.
Osim izbacivanja ugljenih hidrata u procesu skidanja sala sa stomaka pomoćiće i napitak od grejpa. Nekoliko studija je dokazalo da upravo ova voćka najbrže topi salo.
Ovako se pravi:
Za pripremu vam je potrebno:
1 šolja svežeg soka od grejpa 1 kašičica meda 2 kašičice jabukovog sirćeta
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i napitak odmah popijte.
Obilje nutrijenata, vitamina A i C, voćnih šećera, kao i minerala kalcijuma, kalijuma i fosfora grejp svrstavaju u najmoćniji citrus za razbijanje masnih naslaga. Tu su i flavonoidi, koji imaju antioksidativan učinak, smanjujući nivo slobodnih radikala. Povoljno utiče na metabolizam, ali i smanjuje nivo insulina.