DETALJAN PLAN

KOJE SU NAJBOLJE NAMIRNICE U KETO ISHRANI, A OD KOJIH TREBA BEŽATI: Lako do savršene figure!


Keto dijeta je jedan od najpopularnijih planova obroka, sve više ljudi se interesuje za ovaj plan ishrane, a sada postoji i detaljan spisak.

Fitnes & Nutricija
19:30h Autor:
KOJE SU NAJBOLJE NAMIRNICE U KETO ISHRANI, A OD KOJIH TREBA BEŽATI: Lako do savršene figure!
Foto: Shutterstock

Ketogena dijeta je plan obroka sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata koji sadrži umerenu potrošnju proteina. Na primer, povrće bez skroba, kao što je avokado, odličan je izvor ’dobrih‘ masti i ribe, sveže meso, orasi i semenke su idealni proteinski proizvodi.

Iako je poznato da je voće bogato ugljenim hidratima, u određenom voću se može uživati na keto dijeti. Na primer, paradajz, maline i avokado su odlična opcija sve dok se jedu umereno. Pored toga što možete da izgubite kilograme, ona je ima velike benefite i za čitav organizam.

Paradajz
foto: Profimedia

Stručnjaci savetuju da u isrhanu treba uvesti najosnovnije namirnice, a keto lista za kupovinu treba da sadrži zdrave masti, malo ugljenih hidrata i malo proteina. Proizvodi poput avokada, mesa, ribe, zdravih ulja, povrća sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i orašastih plodova idealni su za keto listu za kupovinu.

Koju hranu treba izbegavati ili ograničiti količinu?

ŠEĆERI: Soda, voćni sokovi, smutiji, kolači, bombone… Zrno ili skrob: proizvodi na bazi pšenice, pirinač, testenine, žitarice itd. VOĆE: Svo voće, osim malih porcija bobičastog voća kao što su jagode. MAHUNARKE: pasulj, grašak, sočivo, slanutak itd.

Grašak
foto: Shutterstock

KORENASTO POVRĆE I krtole: Krompir, slatki krompir, šargarepa, paškanat itd. PROIZVODI SA NISKOMASNIM ILI DIJETSKIM PROIZVODIMA: Ovo su visoko prerađeni proizvodi i često sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. NEZDRAVE MASTI: Ograničite unos prerađenih biljnih ulja, majonez itd. ALKOHOL: Zbog sadržaja ugljenih hidrata, mnoga alkoholna pića treba da izbacite iz ketoze. DIJETETSKA HRANA BEZ ŠEĆERA: Često su bogata šećernim alkoholima, što u nekim slučajevima može uticati na nivoe ketona. Ove namirnice takođe imaju tendenciju da budu visoko obrađene.

Koju hranu treba konzumirati?

MESO: Crveno meso, biftek, šunka, kobasica, slanina, piletina i ćuretina. MASNE RIBE: Kao što su losos, pastrmka, tunjevina i skuša. JAJA: Potražite domaća ili omega-3 cela jaja. SIR: Neprerađeni sir (čedar, kozji, krem, plavi ili mocarela). ORAŠASTI I SEMENKE: Bademi, orasi, laneno seme, semenke bundeve, čia seme itd.

bademi
foto: Shutterstock

ZDRAVA ULJA: Pre svega ekstra devičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje i ulje avokada. AVOKADO: Ceo avokado ili sveže napravljen guakamole. POVRĆE SA NISKIM UGLJENIMHIDRATIMA: Većina zelenog povrća, paradajz, luk, paprika itd. ZAČINI: Možete koristiti so, biber i razno zdravo bilje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs