obratite pažnju

HLEB MOŽE DA VAM POMOGNE DA SKINETE VIŠAK KILOGRAMA ALI SAMO OVAKO: Dobro utiče na metabolizam, drži nas sitim!

Pre mnogo godina, većina ljudi nije mogla da zamisli dan bez bar jednog parčeta hleba. U poslednje vreme, međutim, hleb (zajedno sa drugim ugljenim hidratima) ima lošu reputaciju.

Fitnes & Nutricija
10:44h Autor:
HLEB MOŽE DA VAM POMOGNE DA SKINETE VIŠAK KILOGRAMA ALI SAMO OVAKO: Dobro utiče na metabolizam, drži nas sitim!
Foto: Shutterstock

Sa porastom popularnosti dijeta sa malo ugljenih hidrata, čini se da je jedenje hleba postalo najveći greh u ishrani. Posebno za one koji su počeli da gube težinu. Ali da li je kriška hleba sa kajganom za doručak zaista toliko loša za nas i može li anulirati sav pomak koji ste napravili u gubljenju neželjenih kilograma?

„Ugljeni hidrati su najviše kritikovani makronutrijent, posebno kada je u pitanju gubitak težine“, rekla je Lisa Moskovic, registrovana dijetetičarka, za magazin Live Strong. Ipak, strah od hleba potpuno je neosnovan. Suprotno popularnom verovanju, hleb se ne pretvara tako jednostavno u masne ćelije, za razliku od nekih drugih namirnica.

Ostanite sa nama i u nastavku gde vam otkrivamo pet uobičajenih grešaka koje pravite kada birate hleb (a koje se mogu nepovoljno odraziti na vašu kilažu).

1. Birate hleb koji je potpuno lišen vlakana

Možda niste znali, ali vlakna su vaši prijatelji. Svojim pozitivnim dejstvom poboljšavaju zdravlje organizma, jer dobro utiču na varenje i pružaju osećaj sitosti. Dijetalna vlakna takođe smanjuju apsorpciju masti. Ali ako želite da iskusite sve njihove prednosti (koje takođe pogoduju gubitku težine), izaberite hleb koji sadrži najmanje 3 do 5 grama vlakana po porciji, savetuje Moskovic.

2. Vaš hleb sadrži mnogo dodatog šećera

Verovali ili ne, mnoge vrste hleba koje kupujete u prodavnici imaju dodat šećer, uključujući kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze. Nažalost, ovi slatki suplementi imaju upravo suprotan efekat od vlakana. Oni takođe izazivaju fluktuacije šećera u krvi koji pada ubrzo nakon obroka, pa umesto da imate prijatan i dugoročan osećaj sitosti, vi ćete žudeti da dodatnom hranom – najčešće slatkišima i grickalicama, što nikako nije dobro – ni za liniju, ni za vaše zdravlje.

Da ne biste upali u ovaj začarani krug, dijetetičarka savetuje da prilikom kupovine hleba birate onaj koji sadrži manje od 5 grama dodatog šećera po porciji.

3. Kupujete hleb od belog umesto od integralnog brašna

Beli hleb je lišen vlakana i drugih hranljivih materija. Takve namirnice utiču na oscijacije šećera u krvi i povećavaju apetit, upozorava dijetetičarka. Osim toga, cela zrna su dobar izvor vlakana, proteina, minerala i vitamina B, a ovi hranljivi sastojci pozitivno utiču na gubitak težine, navodi Klivlendska klinika.

Dakle, sledeći put kada budete kupovali hleb od integralnog brašna, potražite onaj sa oznakom 100% integralni. Ili, još bolje – sami ispecite hleb od integralnog brašna.

4. Jedete hleb u kombinaciji sa masnim proteinima i nezdravim mastima

Izbegavajte masne sireve, nezdrave namaze, mesne prerađevine i slično. Kombinujte hleb sa „mršavim” proteinima i zdravim mastima kao što su piletina, jaje, tunjevina, humus, avokado…

5. Jedete hleb zajedno sa drugim vrstama ugljenih hidrata

Bilo da komzumirate previše ugljenih hidrata u jednom obroku ili previše obroka bogatih ugljenim hidratima u kratkom vremenskom periodu, ako želite da smršate, ovo nikako nije dobar izbor.

Zato nikada nemojte kombinovati hleb sa gomilom drugih namirnica koje su bogate ugljenim hidratima poput krompira, pirinča, palente… Umesto toga, pridržavajte se ovog saveta – jedna porcija ugljenih hidrata po obroku ili užini, između kojih je prošlo najmanje tri do pet sati, savetuje dijetetičar na sajtu Live Strong.

Da zaključimo – uprkos preporukama, važno je imati na umu jednu stvar, a to je da je umerenost osnova zdravlja. Bilo da je u pitanju hleb ili bilo koja druga (zdrava) hrana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs