Kada se telu uskrate ugljeni hidrati, kilogrami ubrzano počinju da se tope. Evo koje su koristi od povremenog izbacivanja ove grupe namirnica iz ishrane:
1. Smanjuje se osećaj gladi
Organizam je sit duže vreme, što se odražava i na figuru.
2. Podstiče dobro varenje
Smanjivanje šećera je povezano sa lakšim varenjem. Kod dijete sa malo ugljenih hidrata insistira se na hrani koja podstiče sagorevanje masnoća, potpomaže pravilno varenje i balansira organizam.
3. Pogoduje dijabetičarima
Mnoga istraživanja pokazuju da je dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata prirodni lek za dijabetičare i uspešnu profilaktiku pacijenata sa dijabetesom 1. i 2. tipa.
4. Topi salo
Zahvaljujući niskom sadržaju ugljenih hidrata pospešuje se brzo skidanje kilograma, a nema potrebe da brojite kalorije.
Ove namirnice imaju minimalnu količinu ugljenih hidrata:
1. Meso
Ovo je namirnica koja je odličan izvor proteina, a koja skoro uopšte ne sadrži ugljene hidrate. Ishrana bazirana na mesu osnovni je princip i Atkinsonove dijete koja se pokazala kao veoma uspešna.
2. Jaja
Prava su riznica proteina dok sadrže svega 1 gram ugljenih hidrata.
3. Riba i morski plodovi
Ove namirnice su riznica proteina i masti, koje pritom sadrže malo ugljenih hidrata. Osim toga obiluju omega 3 masnim kiselinama koje su odlične za zdravlje.
4. Začini
Začini koji ne sadrže ugljene hidrate su: so, crni biber, origano, bosiljak, ruzmarin i majčina dušica. Za razliku od njih, na primer, kari i čili imaju veće količine ugljenih hidrata.