Obratite pažnju

UROLOG DR MILOŠEVIĆ TVRDI: Masturbacija kod dece nije loša, ali nije poželjno OVO!

Iako živimo u savremenom svetu, masturbacija je i dalje tabu tema...

Saveti stručnjaka
Autor:
UROLOG DR MILOŠEVIĆ TVRDI: Masturbacija kod dece nije loša, ali nije poželjno OVO!
Foto: Printscreen/youtube/k1 televizija

Šta uraditi kada primetite da vaše dete masturbira? Kako pričati sa njim o tome i da li treba razgovarati uopšte o masturbaciji, za K1 televiziju govorio je urolog profesor dr Aleksandar Milošević i psiholog Željko Mašović.

Urolog profesor dr Aleksandar Milošević je govorio da postoje dokazi da do pojave seksualnosti dolazi još u majčinoj utrobi.

"Primećeno je dodirivanje genitalija još u majčinom stomaku. Masturbacija je sastavni deo našeg života, a tabu tema postala je zbog crkve koja je izrazila stav da je to „greh i da može dovesti do sušenja kičme“. Za decu je masturbacija igra, oni tako upoznaju svoje telo," objasnio je dr Aleksandar Milošević na K1.

Kako kaže profesor, kod dečaka do erekcije dolazi i pre puberteta, a i kod devojčica se javljaju određene reakcije.

"Ali sve ovo što se događa pre puberteta nema veze sa orgazmom, jer je on u vezi sa hormonima. Masturbacija je u tesnoj vezi sa razvojem hormona," kaže dr Milošević.

I seksualnost se s vremenom razvija. Deca osećaju prijatnost, a orgazmi se javljaju u pubertetu. Svakako, deci bi trebalo objasniti da je dodirivanje privatna stvar i da ne bi trebalo da se dešava u javnosti.

Masturbacija nije loša, ali loša je ako je ona jedini izvor zadovoljstva u odraslom periodu.

Na ovu temu u "Uranku" govorio je i psiholog Željko Mašović, koji je istakao da deca u uzrastu od druge do treće godine počinju ozbiljnije da istražuju svoj polni organ, i to važi i za dečake i za devojčice.

"Prijatnost počinju da doživljavaju tek u predškolskom uzrastu. Dodirivanje se u tom uzrastu javlja kao izvor prijatnosti, ili kao način da se prevaziđe neka neprijatnost. Na roditeljima je da razaznaju o čemu je reč, jer nije dobro da masturbacija bude način da se savlada stres ili tuga. Tu bi trebalo da roditelji pomognu, da dete uteše razgovorom i svojim prisustvom," kazao je Mašović na K1.

Decu kako kaže nikada ne bi trebalo grditi niti kažnjavati zbog masturbiranja.

"Ukoliko uočite da dete preteruje u tome, da je opsesivno, treba mu ukazati na druge izvore prijatnosti. I razgovor sa psihologom pomaže, ali najpre pokušajte da sami u razgovoru sa detetom rešite problem preterane masturbacije," savetuje Mašović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs