pokazala studija

ŠTA SE DEŠAVA AKO IZBACIMO HLEB IZ ISHRANE: Stručnjaci upozoravaju na posledice po zdravlje!


Nutricionisti otkrivaju zašto nije pametno da izbacite hleb iz ishrane!

Fitnes & Nutricija
Autor:
ŠTA SE DEŠAVA AKO IZBACIMO HLEB IZ ISHRANE: Stručnjaci upozoravaju na posledice po zdravlje!
Foto: Shutterstock

O hlebu se priča toliko različitih stvari da ljudima uopšte više nije jasno da li je bolje da ga jedu ili da ga ne jedu. Nije ni lako pronaći neki zdraviji hleb koji će zadovoljiti vaš ukus, ali jednu stvar treba da znate pre nego što ga izbacite iz ishrane – time rizikujete da ne unesete dovoljno rafinisanih žitarica, a samim tim ni nutrijenata, pokazala je nova studija.

Naime, prema podacima koji su sakupljeni u studiji, ispostavilo se da deset odsto odraslih u SAD-u ima pad energije zbog toga što ne jedu rafinisane žitarice, što rezultira manjkom važnih nutrijenata u ishrani, poput dijetalih vlakana, magnezijuma, gvožđa.

Hleb, žitarice i ugljeni hidrati su generalno na lošem glasu. Međutim, ugljeni hidrati su najbolji izvor energije za telo i preferirani izvor energije za mozak", kaže dijetetičarka Sara Vilijams.

Ona ističe da je radila sa mnogim klijentima koji su imali primetan porast energije nakon što su počeli da unose dovoljno ugljenih hidrata. Inače, dijetetičarka dodaje da u zdravoj, balansiranoj ishrani, treba da se unosi oko 40-60 odsto kalorija iz ugljenih hidrata, što uključuje hleb i žitarice.

hleb
foto: Shutterstock

I dijetetičarka Kejsi Barns potvrđuje da je važno unositi ugljene hidrate u umerenim količinama.

"Daju telu energiju, posebno ako nameravate da budete fizički aktivni tokom dana" , kaže ona, dodajući da nije potrebno da iz ishrane u potpunosti izbacite hleb ili žitarice.

Takođe, ona ističe da kada odlučite da izbacite neku grupu namirnica iz ishrane morate da razmislite čime ćete da ih zamenite, da ne biste ugrozili zdravlje.

Da biste bili sigurni da unosite dovoljno hranljivih materija iz žitarica, Barnsova savetuje da konzumirate hleb od celog zrna pšenice i proklijalih zrna, kao i da jedete smeđi pirinač, ječam, zob, raž...

"Uključivanjem ovih namirnica u ishranu unećete dovoljno vlakana, gvožđa, folata i magnezijuma, bićete siti i imaćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna namirnica nije sama po sebi loša, važno je samo imati balans i odrediti koje porcije su najbolje za vas", poručuje ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs